21 joulukuuta 2020
Koronajoulu ja ruokarauha
18 joulukuuta 2020
10 kysymystä omituisten otusten joulusta
Ei siis muuta kuin let's go!
Meidän halloween alkaa hiljalleen hiipua marraskuun puolenvälin hujakoilla. Meillä on yleensä tavoitteena nollata koti välissä, eli kerätään kaikki halloween-koristeet jemmaan, viedään ne varastoon ja siivotaan koti oikein kunnolla. Joulukuun alussa on sitten kiva laittaa joulu valmiiksi ja fiilistellä sitä loppuvuosi.
2. Mitkä asiat ovat suosikkejasi jouluun liittyvästä mytologiasta?
Tää on ihan äärettömän hankala kysymys, sillä mytologia on mun juttu, ja lempitarinoita on hankala päättää. Mutta kai mun on sanottava tähän joulupukki ja joulupukin astetta synkempi historia nuuti- ja kekripukkina. Tyyppi ei nimittäin ihan aina ole ollut punaiseen verhoutunut pulska ja hohottava persoona, vaan jopa ihan ehta, pelottava pukki sarvien, tuohinaamarin ja nurinpäin käännetyn turkin kanssa.
3. Minkä värinen joulukuusen pitää olla?
Tällä hetkellä meillä on pieni valkoinen kuusi, mutta unelmana olisi joskus ostaa (isompaan kämppään) sellainen överifiini vihreä tekokuusi, jossa on kovat muovineulaset. Ei ehkä ekologisin vaihtoehto, mutta mun omaan elämänkatsomukseeni ei sovi elävän kuusen ottaminen joulukoristeeksi. Toki aidossa kuusessa on ihana fiilis ja tuoksu, ja osaan niistä nauttia, kun sellaisen nään. En vain itse halua ripustaa kuolevaa, vuosikymmeniä vanhaa luonnonkappaletta kotiini joulupyhiksi, ja heittää sitä sitten tammikuussa roskikseen.
Puoliväli. Mun jouluni on pakanallinen joulu, joten mun jouluuni kuuluu myös sellaiset koristeet, joille konservatiivisemmat ihmiset irvistäisivät. Ne eivät ole välttämättä edes hirveän synkkiä, mutta ne eivät selvästi kuulu kristilliseen jouluun. Toki meillä on myös oikein perinteisiä koristeitakin, kahden ääripään yhdistely on aina tosi hauskaa.
5. Kynttilät vai jouluvalot?
Pakko valita tänä vuonna jouluvalot. Aikaisemmin varma valinta olisi ollut kynttilät, mutta tämän vuoden joulukuussa kaamos (ja yleinen eristyneisyys) on iskenyt kovaa ja kotona ollessa oon torkahdellut ihan huomaamattani. Kynttilät ja yllättävät päiväunet eivät oikein sovi keskenään, joten oon vähentänyt kynttilöiden polttamisen minimiin.
6. Millainen musiikki jouluun kuuluu?
8. Minkä muotoisia piparkakkuja tekisit?
Muistan hirveän huonosti, mitä lahjoja oon saanut, mutta ekana tulee mieleen sellainen eeppinen kokoelma pakana-, noituus- ja wicca-aiheisia kirjoja.
10. Millaisen jouluneuleen valitsisit?
06 marraskuuta 2020
Projektina tatuointihiha
Mun on pitänyt kirjoitella tänne muistiin fiiliksiä mun hihaprojektistani, mutta jotenkin inspiraatio postauksen tekoon on laahannut. Pari eri versiota postaksesta jo hahmottelinkin, mutta ne päätyivät hylättyihin luonnoksiin, sillä niistä ei tullut "tarpeeksi kiinnostavia". Nyt kuitenkin haluan ottaa aiheen uudestaan käsittelyyn, sillä sain just varattua itselleni tatuointiajan, jossa tätä projektia jatketaan!
Oon miettinyt tatuointihihan hankkimista jo useamman vuoden. Ekan kerran ajatus hihatatuoinnista hiipi mieleen, kun jouduin päättämään unelmatatuoijani Fukarin tatuoinnin paikan vuonna 2017, kun puolalainen taiteilija tuli vierailemaan Suomeen. Fukari on ollut mulle teini-iästä asti iso inspiraation lähde, ja iso syy sille, miksi itse piirrän vielä tänäkin päivänä. Halusin jotain isoa, sillä tiesin kyseessä olevan once in a lifetime -tilanne. Mietin pääni puhki, ottaisinko häneltä kuvan reiteen vai käsivarteen. Silloin en yhtään tiennyt, mitä muuta käsivarteeni haluaisin ja kyseessä oli mun toinen tatuointi, joten päädyin ottamaan kuvan reiteen. Se oli hyvä päätös. Hihaprojektin teema konkretisoitui vasta viime vuonna, eikä reidestäni löytyvä Cubone olisi sopinut kokonaisuuteen yhtään.
Tatuointikokonaisuuksien teemat on mulle tärkeämpiä kuin yksittäisten tatuointien merkitykset, ja mulla menikin yli kaksi vuotta siinä, kun mietin, minkä teeman ympärille halusin lähteä rakentamaan mun hihaani. Viime vuonna tajusin, että mun kiinnostukseni okkultismiin, noituuteen ja vanhoihin uskomuksiin tarjoaisi sopivan synkän ja laajan aihepiirin patch work sleeveen. Aloitin hihaprojektin pikkuisella lakanakummituksella, ja löin mielessäni teeman lukkoon. Kummitus pohjautuu mun omaan piirrokseeni, ja sen on tehnyt Fera Obscura viime vuoden marraskuussa.
Totuttelin näkyvämpään tatuointiin jonkin aikaa, ja tämän vuoden maaliskuussa hiha täydentyi loitsupullolla. Mun visiot tatuoinnista oli huomattavasti tylsemmät ja kunnianhimottomammat, mutta onneksi olin ottanut ylimääräistä valuuttaa mukaan, olin avoimin mielin ja Blackcap Tattoon Kertun kanssa keskusteltiin design ja asettelu uusiksi. Loitsupullo on ehdottomasti yksi mun lempitatuointeja, ja toi korpin jalka, joka oli kokonaan Kertun idea, on mun lempiyksityiskohta kaikista mun tatuoinneistani.
Miten projekti sitten tästä eteenpäin jatkuu?
Mikäli sikäli korona ei sekota suunnitelmia, menen Kertun piinapenkkiin taas ensi vuoden maaliskuussa. Kerttu vierailee silloin Jyväskyläläisessä tatuointiliikkeessä, ja matka Porista sinne on vähän inhimillisempi kuin Kertun kotistudiolle Ouluun. Tarkoituksena olisi täyttää loitsupullon yläpuolelle jäänyt tyhjä tila kyykäärmeellä. Käärmeet on Suomen vanhoissa uskomuksissa tosi keskeisiä hahmoja, ja erityisesti kyykäärme on tosi väärinymmärretty eläin. Kyykäärme on ollut mun to-do-listallani viime vuoden kesästä asti, ja tiedän, että se täyttää ton osan käsivarresta tosi kivasti.
Käärmetatuoinnit tuntuu tällä hetkellä olevan tosi haluttuja, ja toivon, että se on merkki siitä, että käärmeiden turha demonisointi olisi loppumassa. Fiilistelen myös isosti Big Brotherissa olevaa käärmemies Timoa, joka lähti taloon tavoitteenaan tuoda tietoisuutta käärmeistä ohjelman katsojille. Oon viime kuukausina myös nähnyt ennätysmäärän kyykäärmetatuointeja somessa ja kuullut useammalta tyypiltä, että tää olisi niitä puhutteleva aihe, onneksi tää aihe on tosi muuntautumiskykyinen, ja jokainen kyykäärmetatuointi on varmasti uniikki.
Muita ideoita, jotka toistaiseksi ovat vain ideoita, olisi ottaa kaikkinäkevää silmää kyynärtaipeen yläpuolelle ja ouija-laudan planchettea sisähauikseen. Tietty ideat ovat vain ideoita, ja ne saattavat muuttua vielä moneen kertaan ennen kuin lyön niitä päässäni lukkoon, ja varaan aikaa sopivalle artistille.
Tyylillisesti mun tarkoitus on ottaa tähän hihaan enimmäkseen neo traditional -matskua synkeissä sävyissä, ja laittaa väleihin ehkä vähän blackworkkiä. Tahdon myös täyttää käsivarren yläosan ensin, ja vasta sitten mietin käsivarren alaosaa. Sillä tavoin saan totuteltua tähän näkyvämmin, raskaammin tatuoituna liikkumiseen ennen kuin otan kuvia, joita ei saa isolla T-paidalla piiloon.
Millaisia tatuointeja sulta löytyy? Onko sulla suunnitelmissa hihatatuoinnin ottaminen, tai oletko sellaisen itsellesi jo hankkinut? Olisi kiva keskustella aiheesta lisää kommenteissa!
03 marraskuuta 2020
Korvien venyttäminen vasta-alkajana
Aloitin pitkän harkinnan jälkeen korvieni venyttämisen. Oon ainakin kymmenen vuotta ihastellut venytettyjen korvien estetiikkaa, ja oon tutustunut venytystekniikkoihin ja hoito-ohjeisiin jo parin vuoden ajan. Nyt, kun nettikaupat ovat pullollaan kristalli- ja puukoruja venytettyihin korviin ja venytystarvikkeita myydään all-in-one -tyylisissä pakkauksissa, päätin, että nyt on hyvä hetki tähän projektiin.
Toki asiaan saattaa vaikuttaa se, että loppukesästä koronatilanteen taas huonontuessa kotona vietetyt tunnit alkoivat tuntua pitkiltä. Kaipasin jotain tekemistä ja seurattavaa, ja mikäs sen parempi, kuin vihdoin ottaa käsittelyyn mun 21 vuotta vanhat, arpeutuneet ja kärsineet korvalävistykseni. Viimeisen tuuppauksen teki se, kun mulle sanottiin, että älä vain aloita, venytetyt korvat on rumat :D
Oon aina tuskaillut korvalävistysteni kanssa, ja ne ovat aiveuttaneet mulle paljon päänvaivaa. Ampumalla tehdyt lävistykset olivat ihan normijuttu ysärilapsille, mutta kuten moni meistä nykyisin tietää, se ei ole millään tavalla turvallinen tai terveellinen tapa lävistää. Olin 5-vuotias, kun sain korvikset, ja mun lävistykset ovat vuosien saatossa kasvaneet kieroiksi, niiden takaosa on täynnä arpeumaa, joka on tehnyt korun laittamisesta mahdottoman tehtävän, ja ne ovat olleet aina tulehdusherkät. Korvakorun vaihdon jälkeen korvat punoittivat ja turposivat vähintään vuorokaudeksi, enkä siksi ottanut venyttämistä hirveän tosissani aluksi. Ajattelin, että korvat saattaisivat ottaa venyttämisestä tai materiaalista nokkiinsa, ja olin valmis lopettamaan venytysprosessin heti, jos korvat alkaisivat protestoimaan.
Aloitin venyttämisen 2. syyskuuta 1,6 millin venytyskorulla, ja nyt, marraskuun alussa, oon päässyt kokoon 8G, eli 3 milliä. Tässä kokoluokassa muutos ei ole hirveän silmiinpistävä, mutta itse näen eron kokojen välillä. Mulla on käytössä kirurginteräksestä tehty venytyssetti, johon kuuluu tapers-kiilat ja single flare plugit. Näiden lisäksi hankin heti alkuun käyttööni jojoba-öljyä, jota pyrin käyttämään pari-kolme kertaa viikossa ja aina venyttäessä. Kiilalla venyttämisestä kuulee usein negatiivista kommenttia, mutta se on mun kokemukseni mukaan mun arpeutuneille korvilleni paras tapa pienien plugien kanssa.
Venytän maksimissaan millin kuussa, ja lykkään venyttämistä, jos taperssin käyttö aiheuttaa yhtään kipua. Viiden millin kohdalla saan vihdoin käyttöön painavammat lasiplugit, joiden kanssa venyttämisen pitäisi helpottua. Painava koru auttaa kudosta venymään aina, kun koru on käytössä, ja lasi on materiaalina tosi allergisoimaton ja hygieeninen.
- Mun korvani eivät ole ikinä tuntuneet näin terveiltä kuin venytettyinä. Koru sujahtaa paikalleen ilman, että mun täytyisi väännellä reikää kohdilleen, taustan arpikudos ei ole enää tiellä korua laittaessa ja korvat eivät enää satu. Aikaisemmin korvat kipuilivat erityisesti nukkuessa, nyt maatessa korvassa ei ole mitään tuntemuksia.
- Venyttäminen on paljon kivuttomampaa kuin mitä odotin. Toki aina sanotaan, että venyttämisen ei kuulu sattua, mutta luulin, että se tuntuisi prosessina epämukavammalta. Toki mun arpeuman takia lävistys on herkkä, ja venyttäessä plugin laitto kiilan jälkeen on tosi hankalaa, koska arpikudos kiristää lävistyksen takaosan etuosaa kireämmäksi, mutta taperssin käyttäminen ei ole ollut millään mittapuulla kivuliasta.
- Mulle ei ole myöskään tullut hinkua lähteä hosumaan. Kun aloitin venyttämisen moni omia korviaan venyttänyt varoitteli, että aika nopeastikin alkaa turhautua venytystahtiin, ja sitten hosuessa saattaa tulla blowouttia tai repeämää. Musta venyttämisprosessi on aika nahkeaa, koska mun sorminäppäryys ei riitä siihen, että saisin öljytyn kiilan vaihdettua öljyttyyn koruun kireässä lävistysreiässä (miks tää kuulostaa mun päässäni jotenkin sopimattomalta?). Koska korun vaihto on niin ärsyttävää ja mulla saattaa mennä siihen useampi tunti, odottelen mielelläni, että korva on täysin tottunut vanhaan kokoon ja sitten vasta lähden kokeilemaan isompaa kokoa. Milli kuussa on mulle erittäin sopiva tahti tähän mennessä, ja jos jossain vaiheessa nopeus hidastuu, on sekin mulle ihan fine.
- Järkyttävin löydös tässä hiljattain oli se, kun katsoin Pahalapsen Youtube-videota venytyksistä, ja opin, että akryylikorut saattavat aiheuttaa syöpää. Ennen venyttämistä käytin vallan akryylistä tehtyjä "feikkivenytyksiä", joissa kaksi ympyränmuotoista akryylilaattaa oli kiinni toisissaan kapealla metallikepillä. Ne olivat ainoat korut, joita pystyin suhtkivuttomasti käyttämään. Ihmettelin niitä käyttäessäni aina, että miksi iho reagoi niihin niin pahasti; muutaman päivän käytön jälkeen korviksen ympärillä näytti olevan märkivä palovamma, mutta selitin sen itselleni niin, että koru vain hautoo ihoa ja siksi se ärtyy. En aio enää ikinä ostaa mitään akryylistä valmistettuja koruja, ja haluan myös jakaa tästä tietoisuutta muille. Jos akryylikorut reagoivat sun ihosi kanssa huonosti, hävitä ne ASAP, ja hanki paremmista materiaaleista valmistettuja koruja tilalle.
- Kun aloittelin venyttämistä, ajattelin, etten mä ole yhtään ear weight -tyyppi. Ear weight -korut on korvaan laitettavia, roikkuvia koruja, jotka on yleensä normikoruja painavampia. Nyt, kun olen selaillut Etsyn koruja, oon alkanut lämpeämään ajatukselle, ja mua viehättää erityisesti kivistä tehdyt painokorut. Sattaa olla, että niitä tulee enemmänkin käyttöön, kun vain pääsen lähemmäs tavoitekokoa.
Siinä kai tällä kertaa tärkeimmät. Projekti on hyvällä mallilla, takapakkia ei ole vielä tullut, ja vuoden loppuun mennessä mun pitäisi olla aika lähellä puolta väliä, eli viittä milliä. Eihän nämä tosi pienet koot vielä näytä juuri miltään, mutta oon itse tosi tyytyväinen siihen, miltä korvikset tälläkin hetkellä näyttää!
Onko sulla omakohtaista kokemusta lävistyksen venyttämisestä? Ootko joskus miettinyt venytysten hankkimista, mutta se on jäänyt? Ja jos venytit joskus 2005-2010 aikoihin, kun informaatiota ei ollut niin paljon jaossa, menikö ihan putkeen? Olisi kiva kuulla teidän kokemuksia kommenteissa!
26 lokakuuta 2020
This or That Halloween Tag
1. Suklaa vai hedelmäkarkit?
Ehdottomasti suklaa. Tarkemmin mun on sanottava, että mun lempihalloween-karkit on Tigerissä myytävät foliopäälysteiset suklaasilmämunat, joiden sisällä on poksahtelevaa raetta.
2. Noidat vai vampyyrit?
Vähän riippuu, mistä vinkkelistä aiheita katsoo, mutta yleisesti mun on valittava noidat. Noituus on kiinnostanut mua aina, ja erityisesti sellainen perinteinen luudalla lentävä, terävähattuinen noita-akka on mun estetiikkani multihuipentuma.
3. Karkki vai kepponen?
Tahtoisin vastata kepponen, mutta oon hirveän huono keppostelija. Eli karkki.
4. Halloween-juhlat vai kauhuelokuva?
5. Luurangot vai zombit?
Luurangot!
Pelottava. Mutta pelottavuudessakin on tarkkaa se, millä tavalla puku on pelottava. En tykkää käyttää itse slasher-tyylisistä groteskeista veritykityksistä, vaan sellaista hyytävää, vähän yliluonnollista pelottavuutta. Viimevuoden kirottu noita asu oli just mun mieltymyksiäni kuvaava halloween-asu, harmillisesti siitä ei vain ole olemassa kuvatodisteita.
7. Pulloruokkisitko zombivauvaa vai kävelisitkö yksin pimeässä metsässä?
Oon niin kömpelö, että zombivauva varmasti pääsisi mua puraisemaan, joten valitsen pimeän metsän. Pimeys on yksi mun suurimpia pelkoja, mutta pimeä metsä on yleensä aina jollain tapaa tosi rauhoittava.
8. Lepakot vai mustat kissat?
Molemmat?
9. Pumpkin spice vai kaakao?
Mun on pakko kertoa, että en oo ikinä maistanut pumpkin spicea. En juo kahvia enkä käy fiineissä kahviloissa, joten en oo ikinä saanut tilaisuutta maistaa. Eli näistä kahdesta valitsen kaakaon. Mieluiten pimeinä syysiltoina juon teetä.
10. Juhlimassa naapurin luona vai kaupungilla?
24 heinäkuuta 2020
Taideinstagramin ongelmia: Tykkään sun taiteesta, pliis seuraa mua
03 heinäkuuta 2020
Kristalli- ja kivikokoelma osa 2
Tämä kivi on mun kokoelman uusin kivi. Sain tämän Juhalta syntymäpäivälahjaksi, ja totta puhuakseni en edes tiennyt tällaisen kiven olemassaolosta. Shamaanikivivessä on savukvartsia, valkoista lumikvartsia ja violettia ametistia. Kivi on harvinainen, ja ne ovat yleensä peräisin Luoston Lampivaaran ametistikaivokselta. Lampivaara on ollut muinaisten saamelaisten pyhä paikka, ja kivi saa nimensä siitä, että shamaanien kerrotaan saaneen voimansa näistä kivistä.
22 kesäkuuta 2020
7 vuotta ensimmäisestä tatuoinnista — Mikä on muuttunut?
06 toukokuuta 2020
Korona, laihdutuspuhe ja kehorauha
(Tässä postauksessa käytän kuvituksena kuvia musta, joita en ikinä julkaissut mihinkään, koska "näytän niissä liian lihavalta". Vaikka olen tullut pitkän matkan oman kehoni hyväksymisen kanssa, on alitajunnassa yhä vahva ehdollistuminen sille, että "lihavan ihmisen keho ei kuulu someen muiden nähtäväksi". Nyt otan oman näkyvyyteni omiin käsiini, ja hautaan ainakin täksi päiväksi ajatuksen siitä, että lihavan ihmisen pitäisi muka näyttää jollain tapaa hoikalta ollakseen näkyvä osa yhteiskuntaa.)
Koronan ja poikkeustilan takia ihmiset ovat joutuneet pysymään kotona, ja ymmärrän hyvin, miksi vähentynyt aktiivisuus on aiheuttanut monille kovaa (keho)ahdistusta. Olen nähnyt lukemattomia meemejä, joissa naureskellaan "koronakiloille" ja karantteenin lihottavuudelle. Samaan aikaan poikkeustila on saanut aikaan sen, että laihdutuspuhe, kalorien laskeminen, treeniohjelmat ja diettimainokset ovat alkaneet hiipiä räjähdysmäisesti kaikkien somesyötteeseen.
Mun unfollow-nappulani ei ole koskaan ollut niin liipaisinherkkä kuin viime viikkoina. Kun näen somessa pienenkin viittauksen laihdutukseen, poistan tyypin seurauslistaltani ilman, että edes harkitsen asiaa. Ja niin pitäisi tehdä kaikkien muidenkin, jotka ovat aiheelle herkkiä.
(Jos tyyppi on aikaisemminkin treenannut, ja puhuu kuntoilusta kehon huoltona, se ei mun mielestäni täytä laihdutuspuheen kriteerejä. Herkkyys on kuitenkin kaikilla erilainen, ja myös liiallinen treenaussisällön seuraaminenkin voi olla haitallista.)
Mä itse olen tosi herkkä laihdutuspuheelle, ja pitkäaikainen altistuminen sille saa mut hiljalleen palaamaan mun sairaaloisiin syömistottumuksiini. Ison osan mun elämästä näin mun kehoni liian isona, halusin pienentää sitä keinolla millä hyvänsä, häpeilin pituuttani, ja lopulta (2012) päädyin vaaralliselle näännytyskuurille. Erityisesti naisille taotaan lapsesta asti ideaa siitä, että laiha nainen on ainoa arvostusta ja hyvää kohtelua ansaitseva nainen, nainen ei saa vaatia keholleen sen tarvitsemaa tilaa, ja vaatebrändien tarjoamat vaatekoot ovat hyvän, arvostettavan naisen mitta. Laihimmillanikin tunsin olevani paska ja arvoton, koska mun kehoni vain oli liian kookas ja kaikin tavoin vääränlainen. Onneksi löysin mun kehoahdistuksen lähteen, ja päästessäni siitä eroon mun elämäni on muuttunut täysin.
Mun oma kehoahdistukseni räjähti käsiin loppuvuodesta 2017, kun seuraavana kesänä olevat häät lähestyivät ja tiesin olevani lihava morsian. Mutta let's face it, häät ovat ainutlaatuinen hetki ihmisen elämässä, johon kehon koko tai muut ominaisuudet eivät vaikuta mitenkään. Ahdistuksen tullessa liian väkeväksi purin tuntemuksiani Juhalle, joka ystävällisesti hävitti meidän omistaman vaa'an. Siis sen vaa'an, jolle olin astunut usean vuoden ajan joka ikinen päivä, ja jonka ympärillä mun elämäni pyöri. Sen vaa'an, joka ironisesti oli keittiön oven vieressä. Siihen asti aamun vaa'an lukema määritteli kokonaan mun päiväni sisällön, ruokailut, treenit ja kulkemiset. Numeron ollessa "korkealla" jätin aterioita vallan väliin.
Siitä elämäntavasta "terveellisyys" oli kaukana, vaikka terveysalan ammattilaiset ylistivät mun elämäntavanmuutostani. Kuunnellessani ylistystä mun parantuneesta terveydestä tajusin, miten järjetöntä paskaa tämä kaikki oli, ja tajusin, että vaikka kuinka kuihtuisin, en ikinä olisi itseeni tyytyväinen. Niiden aikojen (2013-2015) jälkeen olen lihonnut arviolta 20 kiloa, ja vasta nyt olen oppinut hyväksymään kehoni sellaisena kuin se on.
Mä myös havahduin tajuamaan, miten monta täydellistä päivää olin missannut vain siksi, että mun kehoni ahdisti ja inhotti mua. En halua havahtua asiaan uudestaan vanhuksena, ja tajuta, että olen tuhlannut koko elämäni laihduttamiseen ja itseni inhoamiseen. Olen luvannut, etten enää ikinä tietoisesti laihduta, ellei jokin vakava terveysongelma siihen pakota.
Vaa'an hävittämisen jälkeen jouduin opettelemaan uuden tavan päättää ruuastani ja treenaamisestani, ja löysin intuitiivisen syömisen ja ilon treenaamiseen. Kyllä keho kertoo, mitä se tarvitsee, ja kun ei ole "kiellettyjä ruokia", on syöminen turvallisempaa ja terveellisempää.
Yli kahteen vuoteen en ole ollut tietoinen siitä, mitä painan.
Tiedottomuus tuntui aluksi tosi pahalta, mutta nykyisin luotan siihen, että keho kyllä ilmoittaa tarpeistaan. Uskon siihen, että peilikuva ja kehon tuntemukset kertovat kehon tilan paremmin kuin yksikään vaaka.
25 huhtikuuta 2020
Näin valmistaudut tatuointien ottamiseen kesällä!
Erityisesti aihe tuntuu kiinnostavan nyt, kun lämpötila alkaa nousta, ihmisillä on aikaa miettiä unelmatatuointeja kotona karanteenissa, ja shortseja aletaan kaivella vaatekaapin perältä kohti päivänvaloa. Vaikka koronan takia kulkemista on rajoitettu, tatuointiliikkeitä ei ole vielä pakotettu sulkemaan. Toivon todella, ettei tämä pandemia menisi Suomessa niin pahaksi, että yksityisyrittäjien tulot kokonaan katkeaisivat, kun liikkeiden ovet laitettaisiin säppiin.
Jos tämä pandemia antaa edes osittain periksi kesällä, ryntään pää kolmantena jalkana Tampereelle uutta tatuointia hakemaan, vaikka se hiukan rajoittaisikin kesäaktiviteetteja. Kärvistelen sitten mielelläni pari viikkoa aurinkoa vältellen, saunomatta ja uimatta.
Ja psssst: Muistakaa valikoida tatuoijanne tarkkaan. Tatuointi tulee olemaan ihossasi aina, pidit tatuoinnista tai et. Tietenkin tatuoinnin poistaminen on mahdollista, mutta se on todella kallis, kivulias toimenpide, eikä tatuoitu alue siitä huolimattakaan välttämättä palaa täysin ennalleen, jos tatuoinnin teko on aiheuttanut arpeumaa ihoon.
Huonoissa olosuhteissa tehty tatuointi saattaa myös tulehtua ja sen mukana saattaa pahimmillaan napata jonkun veriteitse tarttuvan taudin, esimerkiksi hepatiitin tai HIVin. Ota tatuointisi ammattilaisilla, joiden kädenjälkeä rakastat, niin voit olla luottavaisin mielin tatuoinnin turvallisuudesta ja laadusta.
Lopuksi tahdon muistuttaa, että seuratkaa aina ensisijaisesti oman tatuoijanne antamia parannusohjeita. Tämä listaus ei kerro, miten tatuointia hoidetaan, sillä tässä listassa ei ole kaikkia oleellisia ohjeita tatuoinnin parantamiseen.
04 helmikuuta 2020
Ilmastoahdistus - Mitä tehdä, kun tuntuu, että kukaan ei välitä?
Mä olen kärsinyt ilmastoahdistuksesta ihan ala-asteelta asti. Aloitin peruskoulun 2001, eli kauan ennen kuin ilmastonmuutos aiheena oli hirveästi edes esillä uutisissa tai mediassa. Niihin aikoihin puhuttiin lähinnä kasvihuoneilmiöstä. Siitä huolimatta kaikenlaiset luontodokumentit sulavista jäätiköistä, kuvat likaisista ja ahtaista sikaloista ja kasvihuoneilmiön käsittely koulussa saivat orastavan ahdistuksen istutettua mun nuoriin aivoihini.
Näistä ensimmäisistä ilmastoajatuksista on kulunut melkein pari vuosikymmentä; viime vuonna Amatson paloi ennätyspaljon, kun rehusoijan viljely valtasi alaa, tulvat lisääntyvät jatkuvasti kaikkialla maailmassa, tieteilijät ovat laskeneet, että vuoteen 2050 mennessä meressä on enemmän muovia kuin kalaa, ja nyt Australiassa on ollut katastrofaalisia puskapaloja, joissa on kuollut tuhansia eläimiä. Kotisuomessakin ilmaston epävakaus alkaa olla selvä juttu, viime kesä oli ennätyskuuma ja talvi täällä länsirannikolla on ollut plussakelinen ja sateinen.
Puhumattakaan siitä, että eläimiä tapetaan maailmalla ruuaksi päivittäin arviolta 200 miljoonaa yksilöä. Jos otetaan mukaan merenelävät, on luku vielä järjettömämpi; joka päivä 3 biljoonaa yksilöä tapetaan ihmisten ruuaksi. Jätteeksi joutuvia "luonnollisiin syihin" kuolevia eläimiä, jotka eivät pääse teuraaksi on järjettömän paljon etenkin broilerintuotannossa, eikä niitä edes lasketa tähän arvioon. Se tuntuu lievästi ilmaistuna kohtuuttomalta.
Kun näitä laskelmia ja uutisia tykitetään jokaisessa mediassa päivittäin, ei ole ihmekään, että Sitran tekemän kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen kärsii ilmastoahdistuksesta. Se on paljon, ja siksi tahdon pureutua tähän aiheeseen.
Mitä, jos tuntuu siltä, että ihmisiä ei kiinnosta? Miten helpottaa ilmastoahdistusta?
♥ Ymmärrä se, että useimmiten vanhempien ihmisten ymmärtämättömyys johtuu siitä, että asia ei heidän elämäänsä juurikaan vaikuta. Yli viisikymppiset ovat jo elämänsä loppupuolella, kun ilmastokriisin ensimäiset katastrofaaliset muutokset alkavat vaikuttaa. Monet eivät myöskään tahdo nähdä oman sukupolvensa aiheuttamia tuhoja rakentaessaan hyvinvointivaltiota. Tästä syystä lausahdukset kuten "ajattele, millaisen maailman tahdot jättää lapsenlapsillesi" ovat tullet niin tutuiksi.
♥ Lue uutisia luotettavista lähteistä ja seuraa tutkimustuloksia, niin olet valmis avoimeen, rauhalliseen keskusteluun. Kun tiedät ilmastonmuutokseen liittyviä faktoja, on helpompi kohdata ilmastonmuutoskriittisiä öyhöttäjiä.
♥ Tee vain sellaisia ilmastotekoja, joihin omat rahkeesi riittävät. Jokainen ympäristöystävällisen elämän suuntaan otettu askel on arvokas, oli se minkä kokoinen tahansa. Voit aloittaa vähentämällä lihansyöntiä, ottamalla kangaskassin kauppaan tai välttämällä ajokilometrejä yksityisautolla. Sun ei tarvitse olla heti täydellinen ilmastosankari vegaanin ruokavaliolla ja minimalismin kulutustottumuksilla. Tärkeintä on tiedostaa asiat ja yrittää parhaansa.
♥ Kerää roskia luonnosta. Tämä saattaa olla ruohonjuuritason vaikuttamista, mutta joskus riittää edes se, että toimii esimerkkinä. Mutta muista keräillessäsi olla varovainen, käytä käsineitä tai poimuria, niin et saa haavoja lasinsiruista tai muista terävistä esineistä.
♥ Ymmärrä se, että myös "ympäristöystävällisten tuotteiden" liikakulutus on haitallista. Jos ostat kangaskassin, on sitä käytettävä päivittäin 18 vuotta ennen kuin sen valmistamiseen käytetty energia ja materiaalit kuittaantuvat. Iso kangaskassikokoelma ei siis poista ongelmaa.
♥ On myös hyvä opetella tunnistamaan tuotteiden viherpesu – esimerkiksi "maatuva" biomuovi on todellisuudessa todella haitallista. Niistä vapautuu mikromuovia samalla tavalla kuin normaalistakin muovista, niiden hajoaminen ei ole tarpeeksi nopeaa biojätteessä, joten ne kuuluvat sekajätteeseen. Biomuovi myös vapauttaa hajotessaan hiilidioksidi- ja metaanipäästöjä, ja niiden elinkaaren hiilijalanjälki on useimmiten suurempi, kun verrataan muihin materiaaleihin. Jos biomuovi kiinnostaa lisää, lue lisää täältä!
♥ Muutenkin oman hiilijalanjäljen pienentäminen on melko simppeliä:
- Älä osta tavaraa turhaan.
- Opettele tunnistamaan tilanteet, jolloin teet hätiköityjä ostopäätöksiä, ja vältä niitä.
- Tutustu paikallisten kirppareiden valikoimaan.
- Lopeta seuraamasta brändejä/somevaikuttajia, jotka saavat sut tuntemaan, että tarvitset koko ajan uusia vaatteita/kosmetiikkaa/muita tuotteita.
- Seuraa kestävää kehitystä ja ympäristöystävällisiä elämäntapoja kannattavia vaikuttajia.
- Ja muista, älä stressaa. We are all in this together!
♥ Ja lopuksi on vielä sanottava, että anna itsellesi anteeksi aikaisempien elämänvaiheiden "ilmastosynnit". On turha syyllistää itseä sellaisista asioista, joita ei voinut välttää, kun ei tiennyt paremmasta. Katse siis tiukasti eteenpäin, älä märehdi menneitä virheitä.
Podetko ilmastoahdistusta? Millaisia ajatuksia se sussa herättää? Ja mitkä on sun omat ekoteot? Olisi mahtavaa kuulla niistä kommenteissa!
14 tammikuuta 2020
Tarinoita lempivaatteiden takana – mörön luottoasu
Hahmottelin viime syksynä blogikirjoituksen, jossa ajatuksenani oli jakaa lempivaatteista koostettu OOTD, ja kertoa tarinoita vaatteiden takana. Jokaisella lempivaatteella on tarinansa, ja ne yleensä kiinnostavat mua paljon enemmän, kuin vaatteiden ostopaikat. Se on varmaankin syy, miksi en jaksa lukea uusien vaatteiden esittelytekstejä, vanhoissa luottovaatteissa vain on sitä jotakin. Luonnostelemani teksti tuli valmiiksi, mutta kuvat jäivät ottamatta, niin en ikinä postausta julkaissut. Nyt tahdon herättää aiheen uudestaan, ja kertoa mun muuttunutta suhdetta pukeutumiseen ja vaatteisiin.
Syksy (ja alkutalvi) oli todella outo, sillä mun arkivaatetus koostui yhteensä neljästä eri tavoin yhdisteltävästä paidasta ja housuista. Housut olivat aina joko ainoat omistamani farkut (jotka ovat varmaan yli kolme vuotta vanhat ja joihin olen repinyt polviin reiät) tai treenitrikoot. Yleensä mun arkivaatetus on vaatinut ainakin parikymmentä erilaista vaatetta, ja vaatteiden päättäminen vei muutenkin kiireisestä aamusta paljon aikaa. Jokapäiväinen vaatekriiseily ja ihan liian mustan vaatekaapin penkominen on vaihtunut kuin itsestään samojen luukkien rokkaamiseen ja siihen, että tiedän herätessäni aamulla tarkalleen, mitä ylleni laitan.
Tänään haluan purkaa teille yhden näistä luottoasuistani:
Tämä college löytyi loppukesästä, kun olin moikkaamassa ystävää Raumalla. Rauman Prismassa eksyttiin ruokaostosten lomassa "isojen miesten vaateosastolle". Sieltä löytyi upea vihreä college koossa 6XL ja samanlainen mustana koossa 5XL. Sovitin paidat, hetken mietin värivaihtoehtojen välillä, ja nappasin molemmat ostoskoriini. Se oli kyllä hyvä valinta, molemmat paidat ovat olleet messissä joogatessa, baarissa, metsäretkillä, kotoillessa, toimistolla ja monessa muussakin.
Treenihousujen kanssa tämä on päivän pelastaja, sillä melkein polviin asti ylettävän mekon kanssa ei tarvitse miettiä, näkyykö housuista läpi vai ei. Tämä mekko on ollut mukana monissa juhla-, työ- ja kotiasuissa, ja se jaksaa hämmästyttää yhdistettävyydellään. Mekko on myös selvinnyt mestässä römppimisestä, urbaanissa ympäristössä römyämisestä (muistaakseni myös sillan alle pyllymäkeä menemisestä ja verkkoaidan yli kiipeämisestä) ja mökkisaunan jälkeisestä vilvoittelusta hyttysparven syöttinä.
Ulos lähtiessä yhdistän tämän asun talvipaljasjalkakenkiin, kaulahuiviin ja talvitakkiin. Asukokonaisuus on siitä hyvä, että se on ihan törkeän mukava päällä, mutta sopivan siisti toimistolle ja illanviettoon keskustassa.
Olen yrittänyt nyt vuoden aikana olla tietoisempi vaateostosteni kanssa, mutta olen huomannut, että isokokoisten, alternatiivityyliin sopivien vaatteiden löytäminen käytettynä tai eettisenä vaihtoehtona on aika mission impossible. Tästä syystä olen yrittänyt jättää vaateostoksia tekemättä, ellen oikeasti osta tarpeeseen. Vuoden aikana impulssiiviset vaatehankinnat ovat jääneet onneksi melkein nollaan.
Mikä on sun lempivaatteesi? Tai oletko itse löytänyt sulle sopivia vaatteita käytettynä tai eettisiltä valmistajilta? Olisi kiva keskustella asiasta kommenttikentässä lisää!