25 tammikuuta 2016

paluu alkujuurille ♥

Tein luitahyytävän matkan blogini alkuajoille. Selasin keskiyön tienoilla läpi koko Hukkuneen Hammasrattaan historian ja epäuskoisten tuijotusten, "oonko mä oikeasti ollut näin tyhmä" -kirousten ja aggressiivisen angstin poistelun jälkeen saavuin ihka ensimmäiseen postaukseeni. Tietenkin jätin matkan varrelle helmiä, niitä harvoja tarpeellisia postauksia, joihin on varmasti kiva palata taas parin vuoden kuluttua.


Aloitin blogini pitämisen syyskuussa 2013. Tarkemmin graafisen suunnittelun opintojen ensimmäisen jakson jälkeen. Nyt, kaksi ja puoli vuotta myöhemmin, valmistuneena ja audiovisuaalisen viestinnän oppisopparin porteilla katson taaksepäin ja mietin, kuinka voisinkaan taputtaa nuorempaa minääni päälaelle ja todeta, että voi tyttönen, kunpa vain tietäisitkin, minkälaista onnea elämä vielä sulle tuo tullessaan.

22 tammikuuta 2016

graafisen suunnittelun esittelijänä Sataedussa

Ihanaa perjantaita ja mitä loisteliainta viikonloppua niille, joilla sellainen alkaa!

Pyörähdin tänään Nakkilan Sataedussa paasaamassa graafisesta suunnittelusta enemmän tai vähemmän kiinnostuneille ysiluokkalaisille. Sataedussa järjestetään parikin ysipäivää vuodessa, joiden varjolla on helppo tulla tutustumaan Nakkilan toimipisteille. (Jos olet kiinnostunut, kysy ihmeessä koulusi opolta lisää!) Itse olen kyseisessä tapahtumassa ollut nyt kaksi kertaa mukana tuomassa opiskelijan näkökulmaa, jota toivottavasti olisi mukavampi kuunnella kuin puuduttavaa luentoa opintopisteistä.

Vaikka valmistuinkin jo jouluna, kuten molemmilla kerroilla infopistettä kanssani pitänyt Sinikin, meidät pyydettiin välittämään tietouttamme ysipäivästä hirveän rohkeille ykkösluokan opiskelijoille, joiden olisi tarkoitus jatkaa tätä aloittamaamme oppilaiden infotempausta tulevana syksynä.


Täytyy kyllä sanoa, että olen ylpeä Sataedulainen jopa valmistumisen jälkeenkin! Graafisen suunnittelun opinnot (joihin liittyvä postaus löytyy TÄÄLTÄ) Sataedussa ovat olleet täydellisen positiivinen kokemus, ja siitä on kiitettävä ihania opettajia! Koulussa jaksetaan aina kannustaa eikä ketään jätetä roikkumaan löysään hirteen, kun puhutaan elämästä koulun jälkeen. Kiitos siis teille, että sain olla mukana järjestämässä tätä ihanaa tapahtumaa. Toivottavasti tempaus oli hyödyllinen ja kannusti edes niitä vähäisiä innostuneita hakemaan Nakkilaan!

Ysipäivä on ihana keksintö, ja suosittelen jokaista peruskoulunsa lopettavaa menemään oikeasti siihen kouluun tutustumaan, joka kiinnostaa. Itsekin menin salakavalasti tutustumaan ysipäivänä Nakkilan toimipisteelle, vaikka olin juuri lopettamassa autoalan opinnot. Eli YSIpäivä ei käytännössä ollut ihan mulle tarkoitettu, mutta sain siitä hirveästi tietoa, jotka johtivat mut loppujen lopuksi hakemaan kouluun. 


Palkkioksi saadut tulppaanit, onko mitään ihanampaa yllätystä? Toivon kovasti, että meistä oli hyötyä ja että pääsisimme jatkossakin paasaamaan asiasta kuin asiasta Sataeduun.

Lopuksi haluaisin tietää, oletko mukana kevään yhteishaussa tai oletko ollut ysipäivän kaltaisessa tutustumistilaisuudessa? Olisi ihana kuulla muiden kokemuksia!

16 tammikuuta 2016

polkuja uudelle vuodelle


Uuden vuoden jälkeiset päivät saavat mut aina hieman mietteliäälle tuulelle, ja ehkä siitäkin syystä olen hieman jäljessä näistä uudenvuodenlupauspostauksista. Ei, en lupaa mitään, aion olla ihan sama Iida kuin vuonna 2015. Haluan vain asettaa itselleni polkuja, jättää leivänmuruja alitajuntaani, jotka johdattavat suurempaan päämäärään joskus tulevaisuudessa.

Haluan löytää tarkoitukseni universumissa.
Haluan löytää itseni.
Haluan rakastaa palavasti ja tulla rakastetuksi.
Haluan oppia, että kaiken ei tarvitse tulla päätökseen. Projektit saavat jäädä kesken eikä niitä pidä märehtiä tai pakottaa niitä loppuun. Kaikki tulevat päätökseen, ajallaan.
Haluan päätyä seikkailuihin, haluan nauraa, haluan istua taideluennolla, haluan suudelman sateessa, haluan eksyä ja löytää perille.

05 tammikuuta 2016

#how_to: Säästövinkkejä maailmanmatkaajalle ♥

Monet haaveilevat matkustamisesta, mutta eivät uskalla lähteä toteuttamaan unelmiaan, koska reissaaminen on tunnetusti hirveän kallista. Kuitenkin olen huomannut Juhan kanssa reissatessani sekä kotimaassa että sen ulkopuolella, että on paljon tapoja, joilla voi säästää rahaa matkustaessa. Niitä on kertynyt jo niinkin paljon, että ajattelin jakaa niistä osan kanssasi.


1. Lähde matkalle loma-aikojen ulkopuolella. Yleensä lennot, hotellit, bussit ja sisäänpääsymaksut laskevat, kun kyseessä ei ole hiihtoloma, kesäloma, syysloma tai joulupyhät. Eli jos saat muutaman päivän vapaata  tavanomaisten loma-aikojen ulkopuolella, käytä ne ihmeessä hyödyksi!

2. Varaa matkasi ajoissa. Tai viimetingassa. Mitä aikaisemmin olet lunastamassa lippuja lentokoneeseen tai bussiin, sen halvempia ne yleensä ovat. Ja äkkilähdöt ovat usein ihan älyttömän halpoja. Kunhan et vain luota siihen, että matka järjestyy jonakin tarkkana ajankohtana. Viimetinkaan asiat jättävä tarvitsee hirveästi seikkailumieltä ja joustavuutta!


3. Älä aliarvioi huonommin arvosteltuja hotelleja. Hieman maastakin riippuen kahdenkin tähden hotellit ovat aivan hyviä vaihtoehtoja, ja usein sijaitsevat melko lähellä kaupunkien keskustaa. Ja netti on hotellia varatessa paras ystäväsi. Kotimaan matkailussa on hyvä muistaa, että usein Omenahotelli ei ole se halvin vaihtoehto. Älä siis anna sen "halvan" maineen hämätä, hieman tutkimalla voi säästää parin päivän matkassakin monta kymmentä euroa!

4. Syö eväitä ja kokeile paikallisten suosimia pikaravintoloita. Ellet lähde kulinaristiselle makumatkalle vaan tutustumaan uuteen kaupunkiin tai elämysmatkalle, ruokailu kannattaa miettiä suurinpiirteisesti etukäteen. Se, että käyt aina nälän tullessa ravintolassa maksaa päivää kohden pienen omaisuuden, ja me ollaan aina pyritty käymään pikaravintoloissa ja paikallisissa ruokakaupoissa ostamassa helpostusta pahimpaan nälkään. (Esimerkiksi Mäkkärin valomainoksen näkeminen pitkän päivän jälkeen tuntuu euforiselta.)


Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että esimerkiksi huvipuistoissa ja eläintarhoissa ruuasta velotetaan huomattavasti enemmän kuin niiden ulkopuolella. Käy etukäteen syömässä, ota mukaan evästä, että selviät vauhdikkaasta päivästä ja mene taas alueelta lähtemisen jälkeen tankkaamaan. Tämä säästää helposti yli satakin euroa.

5. Säännöstele rahankäyttöäsi. Ja vaihda valuuttasi ajoissa paikassa, jossa on paras vaihtokurssi. Varaa rahaa mukaasi hieman enemmänkin kuin luulet tarvitsevasi, mutta älä kanna koko setelinivaskaa lompakossasi. Tai jos käytät pankkikorttia, tee itsellesi budjetti. Me ollaan yleensä Kööpenhaminan matkalla jakaneet rahat osiin jokaista päivää kohden ja kantaneet mukana sitä määrää, minkä oletamme kuluvan sinä päivänä. Loput yleensä jätetään jemmaan hotellille. Sillä tavoin et vahingossa tuhlaa koko reissun ruokarahastoa hienoihin kenkiin etkä jää ihan paljaille jos joku vaikka onnistuu kähveltämään lompakkosi.


6. Vertaile hintoja. Niinkin yksinkertaista.

7. Älä osta suuria, tarpeettomia matkamuistoja. Niistä on päänvaivaa paluumatkalla ja yleensä ne ainoastaan vievät tilaa ja keräävät pölyä. Osta mielummin jotain, millä on oikeasti tunnearvoa. Ja muista, että valokuvat ovat lähes ilmaisia.

8. Ja viimeisenä; Panosta laatuun, älä määrään. Ei ole järkeä reissata mielettömästi niin, että joutuu koko ajan laskemaan senttejään ja miettimään, voinko nyt ostaa ruokaa täksi illaksi vai säästänkö bussilippuihin. On paljon rennompaa lähteä reissuun niin, että tietää että rahat riittävät.


Siinä olivat tärkeimmät tältä osalta. Kerro ihmeessä, jos tämä postaus oli sulle hyödyllinen tai jos keksit jotain lisättävää!

03 tammikuuta 2016

Kööpenhamina ♥

Kuten jo aiemmin kerroin, me reissattiin Juhan kanssa Kööpenhaminaan joulun välipäiviksi. Kööpenhamina on meille entuudestaan tuttu kaupunki, me reissattiin sinne kaksikin kertaa vuonna 2014, eikä matkakohde ole vieläkään alkanut meitä kyllästyttää.


Me siis matkattiin sateiseen Kööpenhaminaan tapaninpäivänä. Vaikka sää ei suosinut parina ensimmäisenä päivänä saimme aikamme kuitenkin kulumaan kierrellen Den Blå Planettia ja muita pienempiä nähtävyyksiä. (Copenhagen Card on muuten Köpismatkalla ihan ehdoton, jos suuntaat siihen suuntaan, ota ihmeessä siitä selvää!)


Koska  meillä oli tiedossa vauhdikas elämysmatka eikä rentouttava hotellillaloikoiluloma, yövyttiin jälleen Wakeup Copenhagen -hotellissa. Se on ultramoderni, pienemmän budjetin hotelli, jossa saa kohtuullisesta hinnasta huolimatta kattavan palvelun ja maittavan aamiaisen, eikä hotellilta ole pitkä matka keskustaan tai central stationille, josta on loistavat bussiyhteydet kaikkialle keskustan ulkopuolellekin.Meidän loman pääkohteena oli tietenkin Tivoli, jossa olemme viettäneet päivän jos toisenkin, ja on aina yhtä mielenkiintoinen kokemus päästä huvipuistolaitteisiin joulukuun lopussa. Jos paikassa ei ole koskaan käynyt, sen mystistä tunnelmaa ei voi edes käsittää. Sitä ei voi verrata yhteenkään Suomen huvipuistoon.


Valoja ja väriloistoa. Unohtamatta tietenkään Illuminations-valoshowta, joka esitettiin vierailumme kaikkina iltoina useampaan otteeseen päivässä.Eläintarha, syrjäisemmät sivukujat ostoskadun lähettyvillä, paikallisten suosimat ruokapaikat ja tietenkin Frederiksbergin puisto tulivat kierrettyä. Eläintarhasta löysimme uusia karvaisia ystäviä, keskustasta paljon puhuttuja Gay Copenhagen -puoteja ja -yökerhoja (joissa halusin kovasti ennen reissua poiketa ja joista yhteen sain suostuteltua kihlattunikin mukaan) ja kebabkioskin emäntä oli ihanan ystävällinen, etenkin, kun ilmaannuimme hänen kojulleen toisena iltana peräkkäin.


Täydellinen matka ♥