IHANAA SYYSKUUTA! Ajatuksenani on lähteä hieman parantamaan elintapojani nyt syyskuun kunniaksi. Törmäsin "sokerittomaan syyskuuhun" snäpissä ja päätin vihdoin ottaa itseäni niskasta kiinni. En jätä sokeria kuukaudeksi tai tutki jokaista ostamaani tuotetta lisätyn sokerin pelossa, mutta pyrin pääsemään lähemmäs sitä elämäntapaa, jota noudatin vielä vuosikin sitten. Kävin vähintään kaksi kertaa viikossa salilla, söin terveellisesti ja olin melkein kaksikymmentä kiloa kevyempi. Tähän mainittakoon, että mulla ei ole tavoitepainoa enkä usko painoindekseihin, mutta silloin olo oli erinomainen ja kunto parempi kuin koskaan. Sitten tapahtui retkahdus, innostus ruokavalioon ja liikuntaan hiipui ja päästin itseni rapakuntoon.
Ensi viikolla aloitan
joogan alkeiskurssin, johon osallistun kerran viikossa, ja yritän elvyttää kuntosaliharrastustani. Liian korkeita tavoitteita en kuitenkaan itselleni aseta. Ajattelin, että voisi olla hyvä kirjata
itselle (ja muille aiheesta kiinnostuneille) muistiin, mitä opin vuosia sitten, kun aloittelin kuntosaliharrastusta ja terveellisiä elintapoja ravintoterapeutin avustuksella.
1. Pienikin liikunta on liikuntaa! Pienten päivittäisten valintojen muuttaminen voi johtaa oikeaan suuntaan. Kävele tai pyöräile töihin. Käy kaupassa auton sijasta kävellen. Tee pieniä iltalenkkejä. Jos toisessa vaakakupissa on täysi liikkumattomuus ja toisessa vartin kauppareissu, on oikean valinnan tekeminen helppoa. Pieniä muutoksia, siitä se lähtee.
2. Tulokset eivät tule näkymään heti. Monta kertaa liikuntaa lisätessä tai ruokailutottumuksia muuttaessa vaa'an lukema ei välttämättä muutu ja olokin saattaa olla yhä turpea. Toisinaan vaa'alla käyminen on tosi turhauttavaa ja siksi en tarkastele painoani usein. Omien tuntemusten tarkastelu ja kunnon seuraaminen kertovat paljon enemmän kuin se, mitä painat.
3. Opi ymmärtämään ero tarvitsemisen ja haluamisen välillä. Tarvitset ruokaa, mutta millaista ruokaa haluat? Syö itsesi
kylläiseksi terveellisellä, monipuolisella ruualla. Perus kotiruoka kelpaa, kun sitä tekee oikeilla ainesosilla.
Jos ruoka on kompastuskivi, suosittelen lämpimästi kääntymään ravintoterapeutin puoleen. Siitä oli mulle paljon apua!
(Aamupalaan kuuluu lähes päivittäin täysjyvämurot, smoothie tai banaanijäädyke ja alpron jugurtti - lisättyä sokeria muroissa ja jugussa, mutta hei, kroppa kiittää täysjyvästä!)
4. Anna itsellesi lupa herkutella. Jokapäiväinen karkki- tai sipsipussi ei tietenkään tule kyseeseen, mutta itsensä palkisteminen on enemmän kuin sallittua. Päätä itsellesi jokin tietty päivä, jolloin saat syödä mitä mielesi tekee, ja noudata terveellistä ruokavaliota muina päivinä. Liian tarkka ruokavalio johtaa yleensä vain lipsahduksiin ja pahaan mieleen. Me (kyllä, saan Juhalta henkistä tukea) ollaan suunniteltu, että vietetään lauantaisin herkkupäivää, alkaen ensi viikon lauantaista. Tutustu itseesi etukäteen ja mieti, tarvitsetko herkkupäivän vaikka kahden viikon välein vai kerran viikossa.
5. Kun herkuttelet, älä vedä överiksi. Jos ostat itsellesi vaikka karkkia tai sipsiä, älä ota sitä suurinta pussia vain sen takia, että kilohinta on pieni. Kyllä sen jättisipsipussinkin saa päivässä vedettyä, kun tietää, että huomenna on paluu terveelliseen ruokaan. Ja paha olohan siitä tulee.
6. Kaikille ei toimi "kylmäsalilla" käyminen. Itse tykkään siitä, että pääsee kuntoilemaan mihin kellonaikaan tahansa, mutta kaikki eivät saa aikataulutettua saliharjoittelua kalenteriinsa, etenkään,
kun sinne ei ole pakko mennä. Siksi kannattaa ilmoittautua liikuntaryhmään, jossa on tarkat harjoitusajat. Siten tunneille meneminen tuntuu enemmän velvollisuudelta, ja etenkin aloittelevat harrastajat saavat ammattilaisen kertomaan oikeista tekniikoista. Toinen vaihtoehto on merkitä itselle valmiiksi salitreenipäivät, niin niistä ei tule luistettua niin paljoa.
7. Pidä kirjaa harjoittelustasi, myös siitä, miten treeni meni. Se on helpoin tapa selvittää, mikä sulle sopii ja mikä ei.
8. Edelliseen liittyen kannattaa myös kokeilla uutta ja tunnustella, mikä voisi olla itselle mielyttävin tapa liikkua. Liikunnan aloittamiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa.
9. Ja kun liikunnan alkuhuuma alkaa hiipumaan, etsi uusia tapoja saada treenistä kaikki hyöty irti. Itse tykkään kuunnella salilla NRJn aamun podcasteja. Valtavan viihdyttävää, ja se saa treenin menemään tosi nopeasti!
10. Viimeinen ja tärkein muistutus on se, että kuuntelee omaa kehoa. Jos jokin tuntuu ylitsepääsemättömältä, kannattaa miettiä, voiko sen asian korvata jollakin helpommalla. Tai jos muutoksen vauhti on liian nopea, hellitä vähän. Elämä heittelee ja aina ei välttämättä jaksa, eikä aina tarvitse jaksaakaan. Tärkeintä on kerätä akut täyteen ja jatkaa sitten uudella puhdilla.
Onko sulla omia kokemuksia terveellisten elintapojen aloittamisesta? Tai ootko törmännyt kompastuskiviin? Olisi kiva kuulla muiden kokemuksista!