29 maaliskuuta 2019

25 asiaa, jotka olen oppinut 25 vuodessa

Huikeaa perjantaita, tyypit ♥ Tänään on mun  virallinen 25-vuotissyntymäpäiväni, ja kun tämä postaus pärähtää ilmoille, istun tyytyväisenä (tai vähemmän tyytyväisenä) tatuoijan penkissä Porin Tattoo Nationissa, ja projektina on pitkään suunniteltu sinitiaistatuointi. Tänään en vielä puhu uudesta tatuoinnistani, vaan jutuista, jotka ovat mun elämääni positiivisesti vaikuttaneet kuluneina vuosina!

Postauksen kuvat ovat valikoituneet siksi, että Juha antoi mulle hiukan etukäteen synttärilahjaksi roskapoimurin. Oon jonkin verran valitellut sitä, että haluaisin erityisesti kesällä kulkiessani kerätä roskia, mutta en sitä paljain käsin tahtoisi tehdä, koska ikinä ei voi tietää, mitä roskien seassa on. Ollaan testailtu poimuria pihapiirissä, ja kerätty kaksi pussillista roskaa, ja se on oikeasti paljon viihdyttävämpää, kuin vaikka Pokemon Go. Kannattaa kokeilla!

Koska tänään on mun virallinen synttäripäivä, halusin koota tähän postaukseen 25 asiaa, jotka mun tähänastinen elämä on mulle opettanut!1. Tarkista aina ennen vessanpöntölle istumista, että kopissa on vessapaperia.
Tämän oppiminen pelastaa yllättävän monelta nololta tilanteelta.

2. Opiskeluvuodet ovat elämän helpointa aikaa, niistä kannattaa tosissaan nauttia.
Sain tästä muistutuksen, kun kävin vanhassa koulussani puhumassa työllistymisestä. Koulutehtävät ovat helppoja (verrattaessa työtehtäviin), opettajat ovat aina auttamassa ja saat lämpimän ruuan päivittäin nenäsi eteen. Nauti siitä, kun voit!

3. Kaikki elävä tarvitsee unta. Myös kasvit.
Hyvin nukuttua yötä seuraa lähes aina hyvä päivä. Nukkuminen on elämän kulmakivi, ja se on tärkeä osa myös kasvien kasvatusta. Anna kasviesi nukkua joka vuorokausi ainakin hetkinen pilkkopimeässä, niin ne voivat paremmin.

4. Sun tapasi elää ei ole ainoa oikea tapa.
Tää on mun äidiltäni opittu viisaus, ja se kiteyttää hyvin empaattisuuden. Toisen teot voi ymmärtää, vaikka samoin ei ikinä itse toimisi. Tää on vähän sama, kuin sanonta "jokainen taplaa tyylillään".

5. Kiire johtuu priorisointiongelmista, ei siitä, että päivässä olisi liian vähän tunteja.
Jos koet, että olet tosi kiireinen koko ajan, kannattaa oikeasti miettiä, onko kaikki menot kalenterissasi sellaisia asioita, joita tahdot tehdä. Jos ei, kannattaa karsia.

6. Energiajuomat eivät ikinä paranna päivän fiilistä.
Vaikka kuinka olisi väsynyt, se illan tärinä, pärinä ja sydämentykytykset ei ole wörttiä. Tankkaa mielummin vaikka vettä ja raikasta ilmaa!

7. Keskity hetkeen, somepäivityksen voi tehdä myöhemminkin.
Sen ruokakuvan voi laittaa syömisen ja ystävien kanssa jutustelun jälkeenkin. Some häiritsee liian usein ohimeneviä, ainutlaatuisia hetkiä.

8. Käy seuraamasi sometilit läpi vähintään kerran vuodessa, ja poista seurauksesta sellaiset tilit, joista et saa irti mitään positiivista.
Tämä vapauttaa aikaa ja energiaa!

9. Sä olet itsesi kanssa 24/7, ja siksi onkin tärkeää, että puhut itsellesi lempeästi.
Jos ajattelet itsestäsi jotain, mitä et ajattelisi parhaasta ystävästäsi, jotain on pielessä. Uskalla rohkeasti kehua itseäsi, ja olla itsestäsi ylpeä!10. Kannattaa ihastella itseä peilistä päivittäin.
"Oma kehu haisee" on niin 2000-lukua. On enemmänkin kuin hyväksyttävää pitää siitä, miltä näyttää ja rakastaa omaa kehoaan.

11. Hyvinvoivassa kehossa asuu hyvinvoiva mieli.
Ja siksi kehopositiivisuus ja terveelliset elämäntavat kulkevatkin aina käsi kädessä. Kun sulla on hyvä olla, haluat pitää itsestäsi myös parempaa huolta.

12. On asioita, joihin voi vaikuttaa, ja asioita, joihin ei voi vaikuttaa. Oma energia kannattaa suunnata niihin, joihin voi vaikuttaa, ja ne muut asiat kannattaa opetella hyväksymään.
Tästä on puhuttu paljon joogan filosofiatunneilla, ja tämä on aivan totta. Joihinkin asioihin vain ei voi vaikuttaa, ja siksi niitä ei kannata yrittää väkisin muuttaa.

13. Vietä aikaa luonnossa aina, kun mahdollista.
Luonto on korvaamaton voimavara, ja siellä oleskelu rauhoittaa, vaikka olisi kuinka huono päivä.

14. Työ on iso osa elämää, ja siksi siitä kannattaa nauttia.
Tekeekö sun työ sut onnelliseksi? Jos ei, kannattaa miettiä, mistä se johtuu. Alan- tai työpaikan vaihto ei ole koskaan myöhäistä.

15. Uskalla tarttua tilaisuuteen, lopulta eniten jää harmittamaan asiat, jotka jäivät tekemättä.
Muistan vieläkin, kun lapsena en uskaltanut mennä yhteiskuvaan Taikuri Luttisen kanssa, ja miten paljon se silloin harmitti. Nyt tartun aina tilaisuuteen, kun vain voin!

16. Aina ei tarvitse olla täydellinen, useimmiten riittää, että edes yrittää.
Koska joskus olisi parempi, että kaikki tekisivät edes sen parhaansa. Esimerkiksi ilmastontekojen saralla. Jos meistä kaikki yrittäisivät elää ekologisesti, olisi maailma paljon paremmassa jamassa.

17. Yksikin hyvä teko päivässä riittää.
Hyvä teko voi olla sängystä nousu tai suihkussa käynti. Joinakin päivinä sekin riittää. Kun energiaa on enemmän, voi vaikka kerätä roskan työmatkalla, auttaa ystävää tai ostaa kauramaitoa lehmänmaidon sijasta. Pienistä asioista se lähtee.18. Älä ikinä mene vihaisena nukkumaan.
Sopimista ei kannata jättää huomiselle, sillä huomista ei ole kenellekään meistä luvattu.

19. "Aikuisuus" on myytti.
Ajattelin teininä, että jossain vaiheessa koittaa hetki, kun tajuan tulleeni aikuiseksi. Sitä hetkeä odotan yhä 25-vuotiaanakin, ja luulen, että odotan sitä vielä kuusikymppisenäkin.

20. Mielipiteet saavat muuttua.
Älä ole ehdoton minkään asian suhteen, sillä koskaan et tiedä, mikä on näkemyksesi asiasta viiden vuoden päästä. Tietenkin jotkin asiat säilyvät muuttumattomina, ja sekin on ookoo.

21. Elämän tarkoitus ei ole kartuttaa omaisuutta, vaan kerätä ihania muistoja.
Unohda lottovoitosta unelmointi, ja opi arvostamaan niitä asioita, jotka sun elämässäsi tällä hetkellä ovat.

22. Hyväntekeväisyydestä tulee aina hyvälle mielelle.
Oli kyseessä sitten roskien kerääminen tai verenluovutus, siitä, että tekee jotain hyvää, tulee poikkeuksetta aina voittajafiilis!

23. Luota intuitioosi.
Yleensä mututuntumaan on jokin syy, ja siksi sitä kannattaa aina kuunnella.

24. Sun menneisyydelläsi ei ole mitään merkitystä, tärkeintä on se, mihin suuntaan olet matkalla.
Meillä kaikilla on menneisyydessä asioita, joista ei olla hirveän ylpeitä. Niiden märehtiminen on energian ja ajan tuhlausta. Hyväksy ne asiat, ja elä jokainen päivän yrittäen tähdätä parempaan tulevaisuuteen.

25. Haali ympärillesi ihmisiä, jotka ovat mielenkiintoisia, erilaisia, ja jotka todella arvostavat sun seuraasi. Ystävät, kumppanit ja perheenjäsenet ovat elämän suola.
Ja päästä irti niistä, jotka tuntuvat tuhlaavan sun aikaasi.

Siinä kaikki 25 asiaa, jotka halusin tänään teille kertoa. Onko sulla jotain asioita, jotka ovat vaikuttaneet sun elämäntapaasi, tai vaikka vanhempien sukulaisien kertomia viisauksia, jotka ovat jääneet mieleen?

26 maaliskuuta 2019

Kevään ensimmäinen päivä ja oman elämäni Nuuskamuikkunen
Olen ollut jo pidemmän aikaa luovassa kuopassa. Töissä on pitkään ollut kausi, kun tekemistä riittäisi, mutta ohjelmat ovat laittaneet ennennäkemättömällä tavalla vastaan (tietäjät tietää Animate CC:n oikut), ja kun olen tahinut saman asian kanssa tuntikausia juurikaan edistymättä, ei kotiin tullessa ole oikein fiilistä tehdä muuta kuin peittoburritoitua sohvalle ja katsoa Frendejä.

Nyt kuitenkin alkaa näyttää jo valoisammalta. Olen innostunut hiekoituskivestä puhdistetusta kotipihasta biojätepussia viedessäni, valokuvannut, katsellut ja kuunnellut takapihalla poukkoilevia pikkulintuja, ottanut alumiinipohjalliset pois paljasjalkakengistäni ja linnoittautunut useammin kuin kerran tietokoneen eteen katsomaan uusia muumeja 1,5 litran muumilimsatölkki kainalossa. Erityisesti niinä päivinä, kun aamulla julistan pääni sisällä, että on kevään ensimmäinen päivä, ja illalla onkin alkanut aivan järjetön räntäsade.

Kevään ensimmäinen päivä on taianomainen käsite. Odotan sitä päivää, kun oikeasti koittaa kevät; ei yllättäviä, hyytäviä räntäsateita, ei pilvistä, harmaata iltapäivää tai takatalvea aurinkoisen päivän jälkeen.

Tänään kieltämättä tuntuu siltä, että tänään voisi olla just se päivä.

Kevät- ja muumipöhinöitteni takia Juha innostui hankkimaan huuliharpun, ja ollaan vietetty joitakin iltoja kilpaa opetellessa Nuuskamuikkusen tunnussävelmää, jonka Juha osaa jo raivostuttavan hyvin. Tyylillisesti olen morffautunut oman elämäni Nuuskamuikkuseksi - vihreä sadetakki, rikkinäiset farkut, selkäreppu ja korkeavartiset paljasjalkakengät alkavat olla osa jokapäiväistä vaatetusta, ja erityisesti sadetakin ansiosta tunnen oloni matkailevaksi metsänhengeksi.
Mutta on ehkä todettava, että meistä kahdesta Juha on jo se leirinuotiolla huuliharppua soittava Nuuskamuikkunen, kun taas mä olen se Nuuskamuikkusen näkemistä odottava epävireinen Muumipeikko. Kevätöiden tarinat, kynttilöiden liekkien kajastus, viileä iltatuuli parvekkeen oven raosta ja tupakan tuoksu on nyt just sitä, mitä tarvitsen.