17 tammikuuta 2019

Pop socket, joka herätti nukkuvan ilmastoahdistuksen


Tein tänään päätöksen, että tietoisesti vähennän Ebay-ostoksia.

En lupaa täysin niitä lopettaa, mutta tämä ilmastoahdistus on nyt kyllä niin kova, että raskas vähentäminen on tarpeen. Tää juttu on ollut mulla mielessä jo pitkään, mutta tänään se konkretisoitui, kun mun pitkään odottama pop socket tipahti postiluukusta. Pieni muovipussi, sisällä valtava määrä kuplamuovia ja halppispopsocketin tuotepakkaus oli kulkenut tuhansia kilometrejä Kiinasta meidän eteisen lattialle, ja kun avasin paketin, olin _helpottunut_, että tuote oli just sellainen kuin sen pitikin.

Se sai mut ajattelemaan, että miksi ihmeessä käytän aikaani ja rahaani tuotteeseen, joka tuhlaa pakkausmateriaaleja, ja jonka tuominen mulle saastuttaa aivan järjettömästi. Eikä tuote edes välttämättä ole sellainen, kuin ennalta ajattelin. Ja millaisissa olosuhteissa tuotteen tekijä on työskennellyt, kun koko lysti kuljetuksineen päivineen maksoi vain euron?

Epäonnistuneet ostokset, kun tuote ei vastannutkaan myynti-ilmoitusta, olivat ensimmäinen askel tajuamaan, että tässä saattaa olla jotain ongelmallista. Mulla on niin usein ollut käsissä pettymys, jonka joku on tehnyt huonoissa oloissa, ja joka sitten on matkustanut toiselta puolelta planeettaa rahtilaivassa tai lentopostissa meidän postiluukkuun. Tuote kuitenkin maksoi niin vähän, ettei palautusrumbaan viitsi ruveta. Usein nämä ovat olleet niin huonoja tuotteita, ettei niitä ole kehdannut antaa edes eteenpäin, vaan ne ovat päätyneet jätteeksi.

On aivan naurettavaa, kuinka kauan mulla kesti tajuta tämä, sillä mä yritän aina parhaani mukaan tehdä ympäristöystävällisiä ostoksia. Perkele, mä olen jättänyt jopa joogamaton tarpeellisen päivityksen roikkumaan, kun en löydä yksiselitteistä tietoa, millainen mattomateriaali olisi ekologisin. Kai se konkreettinen ostotilanne on sitten eri, nettiostoksia tehdessä kun istuu kotisohvalla ja vain ihastelee juttuja. Ei tarvitse mennä kassalle, kantaa ostosta kotiin ja miettiä heti, oliko ostos järkevä, kun tuote tupsahtaa postiluukusta vasta reilun kuukauden päästä.

Ehkä on aika tajuta omien valintojen merkitys. Tietoinen kuluttaminen on osa jokapäiväistä elämää, ja ostoksia täytyy harkita myös lähikaupassa. Mun matkani on vasta aluillaan, mutta jokainen vältetty paska heräteostos on voitto.

07 tammikuuta 2019

Kaaottinen aamurutiini


Aloitin tämän päivän meditaatiolla.

Paluu arkeen on tuollaisen parin viikon lomailun jälkeen itse kullekin vähän hankalaa. Ensimmäisen herätyksen kilahtaessa 7:50 murahdin, sammutin herätyksen ja käänsin kylkeä - niin kuin joka aamu. Sain itseni punnerrettua ylös vasta kello kymmenen, kymmenen erillisen herätyksen jälkeen. Viimeisen herätyksen nimeksi olen laittanut "NYT, PERKELE", jotta mulle ei tulisi kiire, mutta tänään edes se ei saanut mua kunnolla heräämään. Aamut eivät ole ikinä mua varten, nukkuisin mielelläni aina iltapäivään.

Sitten normaaliin tapaani kävin aamupesulla, sytytin kasvilampun, kauhoin murot kitaani hirveällä kiireellä ja imaisin monivitamiiniporetapletilla maustetun vesikupillisen samalla, kun lätkin peilin edessä meikkiä naamaani. Tukkaa en jaksanut laittaa, vaan kiskaisin luottopiponi päähän peittämään rumasti törröttävät etuhiukset. Taustalla pauhasi Youtube-videot, ja iltavuoroon menevä Juha kuorsasi lämpimässä sängyssä. Kyllä, tää kuulostaa ihan yhtä kaaottiselta kuin se todellisuudessa on.

Mun jokapäiväinen aamurutiinini näyttää suurinpiirtein tältä. Tämän hosumisen jälkeen yleensä vain nakkaan repun selkääni ja kipitän skrapattavalle Ladalle ja kurvailen työpaikalle. Jos tiedossa on laiska päivä (TAI jos ihmeen kaupalla olen aikataulussa), tallustelen puolituntisen työmatkani kävellen Maailmanpuu-podcastia kuunnellen.

Tänään mä en rynnännyt suoraan meikkipaikalta ulos, koska tiesin kaipaavani hetkisen. Otin juuriladatun Headspace-sovelluksen testiin, sovellus toivotti mut tervetulleeksi, ja väläytti kännykän ruudulle aamuun sopivan kolmen minuutin meditaation.

Kolme minuuttia. Ihan oikeasti, istuin kolme minuuttia meidän sohvalla kuulokkeet päässäni ja silmät kiinni, ja avatessani silmät olo oli kevyt ja virkeä. Oikeastaan koko päivän fiilikset heittivät voltilla positiivisemmalle puolelle. Kolme minuuttia saa ahdattua melkein mihin tahansa aamuun ilman, että se vaikuttaa päivän kulkuun mitenkään.

Tätä täytyy tehdä useammin.