21 joulukuuta 2020

Koronajoulu ja ruokarauha

Hei, hyvää talvipäivänseisausta ja pesäpäiviä! Joulu lähestyy kovaa vauhtia, ja näin rankan vuoden jälkeen tekee hyvää vähän hidastaa vauhtia ja rauhoittua vuoden viimeisten päivien ajaksi. 

Erityisesti tänä jouluna armollisuus on ollut kantava teema monien eri tyyppien somessa. Rankka, poikkeuksellinen vuosi on tullut päätökseensä, eikä vuoden loppua kannattaa viettää stressaten, ahdistuen tai huonoa omaatuntoa potien. Monille, jotka kamppailevat kehoahdistuksen tai jonkin asteisen syömishäiriön kanssa joulu on rankaa aikaa muutenkin (tammikuusta puhumattakaan), ja siksi halusin vähän kirjoitella ylös ajatuksia tämän aiheen ympäriltä.

Syömishäiriöliitto julkaisi hiljattain kuvan instagramiinsa, johon oli koottu 7 jouluruokarauhaan liittyvää muistutusta (kuva alla). Siinä oli todella hyvä muistutus siitä, miten kangistuneita uskomuksia laihdutuskulttuuri on meille vuosikymmeniä syöttänyt ja millaisista asioista ei ole sallittavaa toiselle huomauttaa. 

Näistä aiheista on ihan liikaa omakohtaisia kokemuksia; liian usein kuulee ruokapöydässä istuessa vastapäätä olevan ihmisen myrkylliset kommentit tarjolla olevaan ruokaan liittyen, sepitystä jostain ihmeen ruokasalaliittoteorioista tai paheksunnat jonkun pöydässä istuvan lautasen sisällöstä. Se ei ole koskaan ok, mutta se on ihan erityisen törkeää tällaisen muutenkin stressaavan vuoden lopussa. Korona on tuonut mukanaan monille liikkumattomuutta, epäsäännöllisiä ruokatottumuksia, tarvetta hallita syömisiään ja niitä paljon puhuttuja "koronakiloja", jotka monella ovat varmasti mielessä jouluruokaa syödessä.


Vihaan muutenkin puhetta "koronakiloista", ja näen jo sieluni silmin, miten tammikuussa laihdutusfirmat oikein mässäilevät sillä, että ihmiset kokevat ruokasyyllisyyttä kokonaisesta vuodesta eivätkä vain joulupyhistä. Pidetään siis myös tammikuussa mielessä, että pelkästään se, että ollaan selvitty tästä vuodesta on saavutus, eikä niillä vuoden aikana kertyneillä kiloilla ole mitään merkitystä pitkällä tähtäimellä. Ole itsellesi armollinen, ja näe, että sun arvoasi ei määrittele se, mitä vaaka näyttää.

Vietetään joulua ilman ruokasyyllistämistä, syödään just niistä ruokia, joita halutaan syödä, jätetään ne laihdutuskulttuuria buustaavat "jouluna saa syödä yölläkin" -heitot pois (koska ainahan yölläkin saa syödä, jos haluaa???), ei kompensoida jouluruokailuja kinkunsulatusjumpalla tai syömättömyydellä, ei tuoda joulupöydässä julki uusia ruokasalaliittoteorioita, ja ei paasata tammikuussa alkavasta laihdutuskuurista.
 Ja PSSSST, jos laihdutuskulttuuri, paino tai keho ahdistavat, tässä vähän lisäluettavaa;

18 joulukuuta 2020

10 kysymystä omituisten otusten joulusta

Tea and Vanity -blogin Maru loihti kasaan tällaisen ihanan synkeän jouluisen kysymyssetin, joka on kaikkea sitä, mitä tällainen omituinen otus voisi joulufiilistelypostaukseltaan toivoa. Oli siis pakko heti tarttua ideaan ja tehdä siitä oma postaus.

Ei siis muuta kuin let's go!


1. Milloin halloween saa väistyä joulun tieltä?
Meidän halloween alkaa hiljalleen hiipua marraskuun puolenvälin hujakoilla. Meillä on yleensä tavoitteena nollata koti välissä, eli kerätään kaikki halloween-koristeet jemmaan, viedään ne varastoon ja siivotaan koti oikein kunnolla. Joulukuun alussa on sitten kiva laittaa joulu valmiiksi ja fiilistellä sitä loppuvuosi.

2. Mitkä asiat ovat suosikkejasi jouluun liittyvästä mytologiasta?
Tää on ihan äärettömän hankala kysymys, sillä mytologia on mun juttu, ja lempitarinoita on hankala päättää. Mutta kai mun on sanottava tähän joulupukki ja joulupukin astetta synkempi historia nuuti- ja kekripukkina. Tyyppi ei nimittäin ihan aina ole ollut punaiseen verhoutunut pulska ja hohottava persoona, vaan jopa ihan ehta, pelottava pukki sarvien, tuohinaamarin ja nurinpäin käännetyn turkin kanssa.

On myös sanottava ihan yleisesti, että rakastan pakanallisia jouluun liittyviä uskomuksia ja sitä, miten paljon niihin liittyviä perinteitä on säilynyt kristilliseen jouluun täysin muuttumattomana. Harva kristitty edes tietää, mistä joulupukki on peräisin, miksi kotiin tuodaan joulukuusi, kynttilät ja mistelinoksa, mistä tarkalleen joulun lahjaperinne juontuu, ja miksi joulu on jouluna. Jouluun liittyvä numerologia ja auringon kuolemaan ja jälleensyntymään liittyvät perinteet on ehkä kiinnostavimpia ikinä. Jos aihe kiinnostaa enemmänkin, kannattaa ehdottomasti kuunnella Maailmanpuu-podcastin jakso 10: Aurinko, jonka alussa puhutaan paljon jouluun liittyvistä mytologioista ja numerologiasta.

3. Minkä värinen joulukuusen pitää olla?
Tällä hetkellä meillä on pieni valkoinen kuusi, mutta unelmana olisi joskus ostaa (isompaan kämppään) sellainen överifiini vihreä tekokuusi, jossa on kovat muovineulaset. Ei ehkä ekologisin vaihtoehto, mutta mun omaan elämänkatsomukseeni ei sovi elävän kuusen ottaminen joulukoristeeksi. Toki aidossa kuusessa on ihana fiilis ja tuoksu, ja osaan niistä nauttia, kun sellaisen nään. En vain itse halua ripustaa kuolevaa, vuosikymmeniä vanhaa luonnonkappaletta kotiini joulupyhiksi, ja heittää sitä sitten tammikuussa roskikseen.


4. Perinteiset vai synkät joulukoristeet?
Puoliväli. Mun jouluni on pakanallinen joulu, joten mun jouluuni kuuluu myös sellaiset koristeet, joille konservatiivisemmat ihmiset irvistäisivät. Ne eivät ole välttämättä edes hirveän synkkiä, mutta ne eivät selvästi kuulu kristilliseen jouluun. Toki meillä on myös oikein perinteisiä koristeitakin, kahden ääripään yhdistely on aina tosi hauskaa.

5. Kynttilät vai jouluvalot?
Pakko valita tänä vuonna jouluvalot. Aikaisemmin varma valinta olisi ollut kynttilät, mutta tämän vuoden joulukuussa kaamos (ja yleinen eristyneisyys) on iskenyt kovaa ja kotona ollessa oon torkahdellut ihan huomaamattani. Kynttilät ja yllättävät päiväunet eivät oikein sovi keskenään, joten oon vähentänyt kynttilöiden polttamisen minimiin.

6. Millainen musiikki jouluun kuuluu?
Mä olin nuorena 14 vuotta kuorossa, ja mun supervoimani on älyttömän laaja sisäinen joululaululuettelo. Mä kuuntelen mielelläni niitä kaikkein perinteisimpiä joulusävelmiä, vaikka mun yleinen habitukseni ei ehkä vaikuta siltä. Jos biisi on a cappella, siitä tulee lisäpisteitä. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että olin melkein 13 vuotena putkeen (9v-22v) kuoron syyskaudella laulamassa perinteisiä joululauluja, ja ne vuodet ovat jättäneet jälkensä.

7. Mistä jouluisesta elokuvasta pidät eniten?
Tää on ehkä noloin vastaus ikinä, mutta mun EHDOTON LEMPPARI on Mikki Hiiri ja joulu Ankkalinnassa. Tää on pakko nähdä joka vuosi, Aku Ankan joulupsykoosi on ehkä samaistuttavin ikinä!

Toinen kova jouluelokuva on tietenkin Joulupukki ja noitarumpu. Oma rumpu on usein myös messissä joulun vietossa.





8. Minkä muotoisia piparkakkuja tekisit?
Tänä vuonna en välttämättä edes tee piparkakkuja, mutta meiltä löytyy melko perinteisiä piparimuotteja. Niiden lisäksi meillä on oikein vanhoja muovisia piparimuotteja, jotka painavat paksuksi jätettyyn taikinaan kunnon painaumat. Niistä lempparimuotti on joulupukki!

9. Mikä on synkiöin joululahja, jonka olet saanut?
Muistan hirveän huonosti, mitä lahjoja oon saanut, mutta ekana tulee mieleen sellainen eeppinen kokoelma pakana-, noituus- ja wicca-aiheisia kirjoja.

10. Millaisen jouluneuleen valitsisit?
Oon elämäni aikana (muistaakseni) omistanut yhden jouluneuleen, ja se oli T-rex-teemainen villapaita, jonka ostin joitakin vuosia sitten. Jos se löytyy jostain kaapin perältä, ja jos se vielä mahtuu päälle, niin se olisi kiva ottaa taas käyttöön. Muuten mä koen, että jouluneuleet on räikeä merkki jouluun liitetystä kulutuskulttuurista, enkä ostaisi itselleni enää uutta jouluneuletta, kun sen käyttöaika on niin lyhyt. 

Mun joulu-attire on usein tummanpuhuva, mukava asu, ja tykkään ehostatutua pesäpäivinä ja jouluaattona vähän mystisemmillä koruilla ja meikeillä.

+ + +

Miten sun jouluvalmistelusi edistyvät? Miten sä aiot viettää korona-joulua? Olisi kiva kuulla, mitä suunnitelmia teillä on jouluksi! Jos haluat itse vastailla näihin kysymyksiin, nappaa ne ihmeessä mukaasi omaan blogiisi.