20 toukokuuta 2018

Hääbudjetti - panostus vs. pihistys

Puhutaanpas hetkinen häistä. Ja rahasta. Eli häihin kuluvasta rahasta. Koska joskus tuntuu, että se, millainen hääbudjetti on riittävä ja mihin se raha loppujen lopuksi kuluu, on tosi iso tabu Suomessa.

Meidän alustava hääbudjetti on 5 000 euroa. 

Se saattaa tuntua järjettömältä rahasummalta yhtä juhlaa varten, mutta jos olet joskus häitä järjestänyt, tai muuten vaan alustavaa hääbudjettia miettinyt, tämä tuntuu ehkä jopa hieman pihistelyltä. Tätä postausta lukiessa on hyvä pitää mielessä, että häämessujen järjestäjien mukaan Suomessa hääbudjetin keskiarvo on noin 9 000 euroa, ja monilla häihin kuluu yli kymppitonni. Tuplaten meidän budjetin.Alkujaan ihmettelin, mikä niissä häissä oikein maksaa, kun ihmiset tuhlaavat niihin niin valtavasti rahaa, mutta mitä pidemmälle hääsuunnittelumme etenee, sen helpommin tuollaisen rahamäärän kulumisen ymmärtää. Meidän häät ovat melko pienet  50 hengen juhlaan kuluu näillä näkymin vähintään 3 500 euroa.

Mikä ihme niissä häissä sitten maksaa, mihin kannattaa panostaa ja mistä pihistää?

▲ PANOSTUS 

Suurimmat menot hääjuhlasta riippuen yleensä pitävät sisällään hääruuan, valokuvaajan ja juhlatilan. Tähän pyhään kolminaisuuteen kannattaa tosiaan panostaa, vaikka ei kuitenkaan kannata heittäytyä ihan mielettömäksi.

Hääruoka on meillä ehdottomasti panostuslistalla. "Perinteisellä kaavaalla" häät kestävät pitkään, ja harva vieras on mielellään paikalla, jos ruoka ei ollutkaan täyttävää. Tämän lisäksi hirveän moni hääpari  ei välttämättä halua miettiä hääpäivänään ruokapöydän ylläpitoa.

Budjettia luodessa usein syyllistyy siihen, että catering-hintoja katsoessa alkaa miettiä uunilämmitettäviä pakastekarjalanpiirakoita, mutta tässä kannattaa oikeasti panostaa! Porin alueella catering tarjoiltuna noutopöydässä maksaa n. 22-45 € / henkilö, eikä tuon alemman ääripään hinta ole yhtään niin paha, kun ottaa huomioon, mitä kaikkea se pitää sisällään.

Me löydettiin täältä Porista todella edullinen catering-firma, jonka kautta meidän hääruokailu maksaa 24 € / henkilö, sisältäen tarjoilun, tuhdin salaattipöydän, liha ja vege pääruuokavaihtoehdot, hääkakun, kahvituksen ja laina-astiat.

Valokuvaaja oli meillä myös yksi isoimmista panostuksista! Me päätettiin ottaa hääkuvaajan kattavin paketti, eli potretit, vihkiminen ja 6 tuntia hääjuhlassa. Tällaiset paketit ovat hinnaltaan yleensä tonnin hujakoilla. Hääpäivä menee kuitenkin nopeasti ohi, ja valokuvista jää ikuisia, konkreettisia muistoja.

Juhlatila taas on makukysymys. Sopiva juhlatila riippuu paljolti vierasmäärästä, sijainnista, hääjuhlan kestosta ja hääparin mausta. Nämä ynnättyämme yhteen päädyimme erääseen ihanaan työväentaloon, joka oli odotettua paljon halvempi.

Kalliimmat paikat ovat yleensä tarkkoja sen suhteen, millaiset koristeet tilaan saa laittaa (jos koristelu edes on sallittua), halvemmat taas antavat vapaammat kädet hääparille. Meidän juhlatila maksaa 150 euroa / pe-su, ja saadaan koristaa se oman makumme mukaan ihan viimeisen päälle.▲ Panostaa kannattaa myös siihen, että tuntee olonsa hääpäivänä hyväksi ja mukavaksi. Tähän kannattaa varata rahaa sen verran, kuin itsestä hyvältä tuntuu. Mulla tähän kuului käytetyn pluskokoisen mekon osto 610 eurolla (puku + kavennus) ja hääkampaus ja -meikki. Juhan vaatteet ja muut ehosteet näillä näkymin ovat huomattavasti edullisemmat.

▼ PIHISTYS 

Säästöpuoli tietenkin vaihtelee hääparien kesken paljon, mutta haluan kertoa, miten me ollaan saatu meidän hääbudjetti pienennettyä sen nykyiseen tavoitesummaan.

▼ Meidän häiden koristus yritetään pitää käytännössä ilmaisena. Ollaan kerätty pitkään kaikenlaisia hillopurkkeja ja lasipulloja, joihin laitetaan häissä kynttilöitä ja kukkia. Myös mun vanhemmat ovat osallistuneet koristuksen valmisteluun ja jemmanneet meidän häitä varten puukiekkoja ja -pölkkyjä. Lisäksi ollaan ostettu todella paljon "pakollisia" juttuja Ebaysta (esim. valoköynnökset, kiitoslahjatarvikkeet ja ekologiset kuulakärkikynät), joka on ollut huomattavasti halvempaa kuin kivijalkaliikkeestä ostaminen. Ei ehkä ekologisin tai eettisin vaihtoehto, mutta Ebayn avulla ollaan säästetty useita kymppejä, ellei jopa satasia.

▼ Kukkiin panostetaan sen verran, että tilaan tutulta mestarifloristiopiskelijalta (joka on ihan käsittämättömän taitava) hääkimpun, heittokimpun ja kolme kukkaseppelettä (mulle, kaasolle ja morsiusneidolle), mutta muuten kukat pyritään keräämään luonnosta häitä edeltävänä päivänä.

▼ Pihistetään myös musiikin suhteen. Monelle bändi on tärkeä osa hääjuhlaa, mutta nykyisin se ei ole enää mitenkään normisijoitus. Ajattelin alkujaan, että otettaisiin häihin DJ, joka saisi soittaa musiikkia koko illan, mutta kelailtuamme DJ:n tuntipalkkaa ja hääjuhlan kestoa, päädyttiin siihen, että luodaan itse omat soittolistat ruokailun yhteyteen, humppaamiseen ja myöhäisillan jorausta varten. Juhlatilasta pitäisi löytyä hyvät äänentoistojärjestelmät, joten tietokoneen kaijuttimen varassa häämusiikkimme ei ole :D♥  ♥  ♥

Siinä tällä kertaa mun tärkeimmät vinkkini hääbudjettia varten. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että ei ole yhtä oikeaa tapaa järjestää häitä, ja hääbudjetin suuruus ei määrittele sitä, miten hyvät häät ovat. Meidän budjetti luotiin ynnäämällä joitakin todennäköisimpiä menoja yläkanttiin, ja lisättiin budjettiin ainakin tonni liikkumavaraa ylöspäin, jos tulee joitakin yllättäviä menoja. Ja niitähän tulee. Harva ekaa kertaa häitä suunnitteleva oikeasti ymmärtää, mitä kaikkea häihin liittyy, ja siksi aika useilla suunniteltu hääbudjetti venyy ja paukkuu.

Siksi onkin hyvä pitää kirjaa kaikista häitä varten tehdyistä ostoksista! Me ollaan pidetty kirjaa ruutupaperille (excelkin toki passaa), ja tähän mennessä oltaisiin missattu budjettilaskuista useamman satasen verran juttuja, jos ei oltaisi kirjattu niitä ylös.

Mun DIY-projekteista ja testikoristeista tulee varmasti jatkossa postauksia, joten jos ne kiinnostavat, kertokaa ihmeessä kommenteissa! Mitä mieltä sä olet, missä kannattaa pihistää, ja missä panostaa?
Ps: Mun kamerani tuhoutui, kun fisheyelisäosan irrotus repi kameran oman objektiivin palasiksi. Tässä päivityksessä siis sinnitellään kännykkäkuvilla. Uusi kamera on etsinnässä, bear with me.

10 kommenttia:

 1. Mua ehdottomasti ainaskin kiinnostaa kaikki häihin liittyvät postaukset. Tääkin oli tosi mielenkiintoinen!

  VastaaPoista
 2. Kiinnostava aihe, josta aika harvoin kirjoitetaan. Nuo panostukset ja pihistelyt kuulostaa hyvin paljon siltä, mitä itsekin ehkä päätyisin valitsemaan. Varsinkin ruokapuolella on aika iso merkitys siihen, miten viihtyisältä päivä kunkin mielestä tuntuu. Koristuksista olisi kyllä kiva kuulla lisääkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokapuolen osuus häiden viihtyvyyteen on ihan järjetön, vaikka hirveän moni ei varmaan muutaman vuoden päästä muistakaan, mitä ruokaa tarkalleen tarjoiltiin. Meistä ei olisi kyllä ylläpitämään noutopöydän antimia, eikä haluttu laittaa ketään kutsuttua sitä vahtimaan ja täyttämään.

   Toivon, että löydän lähiviikkoina uuden kameran, niin pääsen ikuistamaan tätä etukäteisvalmistelua vähän paremmin. Mutta koristuspostausta on ehdottomasti tulossa! :)

   Poista
 3. Kuulostaa hyvin paljon myös meidän ajatuksilta. Tosin mulla ja H:lla häät siintää vasta jossain tulevaisuudessa. Mistä tietää, vaikka meillä olisi sama hääpaikka :D jotain tuonsuuntaista on ollut mielessä, tosin ensin pitää päättää, ketä kaikkia kutsuu. Ruokailu kans mietityttää. Eiköhän näitä ehdi miettiä sitten joskus.

  Siltikin tosi kiva lukea näitä hääpostauksia ja ottaa realistisia, toteutuskelpoisia ideoita vastaan (toisin kuin Pinterest :D). Esimerkiksi teidän hääkutsut oli todella upeita, ja toivottavasti uskallan itsekkin kokeilla sitten aikanaan jotain reilusti omannäköistä ja erilaisempaa kuin ns. perinteinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa testata noita ei-niin-perinteisiä vaihtoehtoja myös! :) Ja ihanaa kuulla, että hääideat kiinnostaa, näistä niin mielellään itsekin puhuu nyt, kun häihin on enää pari kuukautta aikaa!

   Meillä loppujen lopuksi kaikki päätökset häävieraista, ruuasta, juhlapaikasta ja kutsukorteista on tullut aika luontaisella tavalla, ja intuitioon kannattaa luottaa vahvasti näissä asioissa. Meidän cateringiin esim törmättiin ensi kerran Porin häämessuilla, ja se jäi niin positiivisesti mieleen, että yhteyttä otettiin pian messujen jälkeen. Firman omistaja osottautui supermukavaksi, joustavaksi ja luovaksi, joka istuu meidän hääjuhlaan kuin nenä päähän :)

   Poista
 4. Hääpostaukset ehdottomasti kiinnostaa, näitä lisää! :)

  VastaaPoista
 5. Mulla on aika samanlaiset ajatukset, vois varmaa itekki jotai raapustaa jossain vaiheessa blogiin. :) Me pihistettiin vielä cateringissä (ei siis pitopalvelua) ja uskon, että onnistumme. :D Saa nähä tosiaan vasta sitten hääpäivänä, että oliko se kannattavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tosta itse tehtävästä ruuastakin olis kiva kuulla lisää! Meillä tosiaan catering tuntui parhaalta vaihtoehdolta, kun ollaan (tai mä olen) tosi tumpelo keittiössä :D

   Poista

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ♥