25 huhtikuuta 2020

Näin valmistaudut tatuointien ottamiseen kesällä!

Tein 2017 postauksen, jossa kerroin, miten mun mielestä olisi hyvä varautua ottamaan tatuointi kesällä. Blogin analytiikkaa seuratessani olen huomannut, että postaus selvästi kiinnostaa, sillä siihen tulee aika ajoin rypäys uusia klikkauksia. Se on musta vähän cringeä. Postauksessa ei missään nimessä ole väärää tietoa, mutta nykyisin sanoittaisin asiat eri tavalla ja alleviivaisin ihan eri aiheita. And that's why we're here today!

Erityisesti aihe tuntuu kiinnostavan nyt, kun lämpötila alkaa nousta, ihmisillä on aikaa miettiä unelmatatuointeja kotona karanteenissa, ja shortseja aletaan kaivella vaatekaapin perältä kohti päivänvaloa. Vaikka koronan takia kulkemista on rajoitettu, tatuointiliikkeitä ei ole vielä pakotettu sulkemaan. Toivon todella, ettei tämä pandemia menisi Suomessa niin pahaksi, että yksityisyrittäjien tulot kokonaan katkeaisivat, kun liikkeiden ovet laitettaisiin säppiin.

Tänään ajattelin purkaa aihetta uudelleen vähän kokeneempana tatuoinnin ottajana, ja ehkä myös vähän keventää tätä maailmantilannetta, joka varmasti meihin kaikkiin vaikuttaa.


Käsivarren väritatuointi oululaiselta Blackcap Tattoolta, haamutatskan teki tamperelainen Fera Obscura. Jalkapöydän elementtitatuointi on tamperelaisen hq.o.gd:n käsialaa.

Edellisen tatuointi-kesällä-postauksen tehdessäni olin 23 vuotias, ja mulla oli entuudestaan yksi tekstitatuointi. Tuleva reisitatuointi jännitti, joten purin tatuointikuumotusta katsomalla lukemattomia tatuoinnin parantamisvideoita Youtubesta, ja listasin tärkeimmät seikat yhteen postaukseen. Nyt multa löytyy kuusi tatuointia, ja yhteensä olen istunut tatuoijan penkissä noin 13 tuntia. Jokainen tatuointi paranee eri tavalla, mutta yhä vieläkin olen vahvasti sitä mieltä, että kesäisin otettavat tatuoinnit on ehdottomasti kaikkein vaikeimpia tapauksia.

Ja nyt kerron teille, miksi!

1. Tatuoinnin ottaminen on muutenkin tukalaa, mutta tukaluus saa ihan uuden määritelmän, kun istuu muovikelmutetussa penkissä kesähelteellä. Kun penkki on vuorattu isoon kondomiin, on selän ja perseen hikoilu ihan käsittämättömän eeppistä. Paikallaan pysyminen ja tatuoijan työn tekeminen mahdollisimman helpoksi on hankalaa, kun muovikelmun päällä liukuu itsestään koko ajan makuuasentoon. Jos lähdet tatuointia helteellä ottamaan, käy suihkussa, muista laittaa dödöä, pukeudu mukaviin, hengittäviin vaatteisiin, ja tee parhaasi pysyäksesi paikoillasi. (Alla olevassa kuvassa olen ottamassa reisitatuointiani kesällä 2017. Reisitatuointini teki puolalainen Fukari.)2. Vaikka ajatuksena tatuoinnin otto kesällä on hirveän viehättävä, sillä tatuointia saa heti lähteä esittelemään kivoissa kesävaatteissa, on todellisuus vähän toinen. Tuore tatuointi täytyy suojata todella hyvin auringolta, ja sen päälle ei kannata levitellä hajustettuja aurinkovoiteita. Tatuointi on hyvä pitää auringolta suojassa vaatteiden alla, kunnes se on täysin parantunut. Muutenkin tatuointi on parantuessaan 1-4 viikkoa aika karun näköinen, sillä tatuoitu alue lähtee fleikkaantumaan, eli iho uusiutuessaan kuoriutuu irti isoina ihokaistaleina. Mä itse pidän tatuointini jemmassa löysien vaatteiden alla kunnes se on kokonaan parantunut.

3. Uuden tatuoinnin kanssa myös monet ihanat kesäpuuhat täytyy jättää pois päiväjärjestyksestä. Tatuoinnin parantumisprosessin aikana ei saisi liata tatuointia, uida, saunoa tai muutenkaan ylenpaattisesti hikoilla. Näiden ohjeistusten aika riippuu paljolti tatuoinnista, mutta yleinen tatuoinnin paranemisaika on 1-4 viikkoa. Eli jos otat tatuoinnin juuri ennen täydellistä ones in a lifetime mökkijuhannusta, ei kannata harmitella väliin jäävää juhannussaunaa, uintia poukamassa tai alastonta kirmailua vehnäpellolla. Pahimmillaan huonosti hoidettu tatuointi voi tulehtua ja aiheuttaa verenmyrkytyksen.

Tästä syystä mä itse rakastan ottaa tatuointeja keväällä – ne saavat parantua ja asettua kaikessa rauhassa vaatteiden alla ennen kesähelteitä ja mökkisaunoja. Saan myös kesällä käyttää rajattomasti aurinkorasvaa ilman, että mun täytyisi vältellä uutta tatuointia.
4. Koska hikoilua on välteltävä, on kevytkin liikkuminen uuden tatuoinnin kanssa kesällä hankalaa. Tietenkin tämä on ihan tyypistä ja tatuoinnin paikasta kiinni, mutta ainakin mä olen ihan tuskahiessä kevyesti liikkuessani, kun aurinko porottaa ja lämpötila hiipii kohti 25 astetta. Yleensä mä odotan uuden tatuoinnin kanssa vähintään viikon ennen kuin lähden treenaamaan, joogaamaan tai pitkälle pyörälenkille, mutta kesällä otettujen leimojen kanssa odotan kauemmin.

5. Ai niin, ja VARO HYTTYSIÄ! Tatuointi kutisee parantuessaan pahimmillaan niin paljon, että tekisi mieli leikata tatuoitu raaja irti, ja jos hyttyset iskevät vielä sen lisäksi laumana johonkin päin vartaloa, on kesäfiiliksen menettäminen taattu.

Kesällä otettava tatuointi voi olla myös erittäin hyvä päätös, jos on valmis seuraamaan näitä ohjeita ja rajoituksia. Kesäloma saattaa myös olla joillekin ainoa aika vuodesta, milloin pystyy matkustamaan tatuointia ottamaan, jos tatuoija työskentelee kauempana. Myös todella rajoittavat ja joustamattomat työaikataulut ovat iso syy sille, miksi kesäloma on hyvä hetki ottaa uutta leimaa.

Jos tämä pandemia antaa edes osittain periksi kesällä, ryntään pää kolmantena jalkana Tampereelle uutta tatuointia hakemaan, vaikka se hiukan rajoittaisikin kesäaktiviteetteja. Kärvistelen sitten mielelläni pari viikkoa aurinkoa vältellen, saunomatta ja uimatta.


Myös sinitiaisen on tehnyt Blackcap Tattoo.

Ja hei, käyttäkää sitä aurinkorasvaa. Se ennaltaehkäisee ihosyöpää (johon sairastuu arviolta yli 15 000 suomalaista vuodessa), ja se pitää tatuoinnit skarppeina. Aurinko haalistaa tatuointeja ja muutenkin ikäännyttää ihoa, eikä letkautuksessa "tänään puna huomenna bruna" ole oikeasti mitään hauskaa.

Ja psssst: Muistakaa valikoida tatuoijanne tarkkaan. Tatuointi tulee olemaan ihossasi aina, pidit tatuoinnista tai et. Tietenkin tatuoinnin poistaminen on mahdollista, mutta se on todella kallis, kivulias toimenpide, eikä tatuoitu alue siitä huolimattakaan välttämättä palaa täysin ennalleen, jos tatuoinnin teko on aiheuttanut arpeumaa ihoon.

Huonoissa olosuhteissa tehty tatuointi saattaa myös tulehtua ja sen mukana saattaa pahimmillaan napata jonkun veriteitse tarttuvan taudin, esimerkiksi hepatiitin tai HIVin. Ota tatuointisi ammattilaisilla, joiden kädenjälkeä rakastat, niin voit olla luottavaisin mielin tatuoinnin turvallisuudesta ja laadusta.


Lopuksi tahdon muistuttaa, että seuratkaa aina ensisijaisesti oman tatuoijanne antamia parannusohjeita. Tämä listaus ei kerro, miten tatuointia hoidetaan, sillä tässä listassa ei ole kaikkia oleellisia ohjeita tatuoinnin parantamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ♥