05 joulukuuta 2018

Näin selviät KAAMOKSESTA

Kaamos on tuttu juttu meille suomalaisille. Me Maapallon pakanahihhulit asutaan vapaaehtoisesti (tai jotkut asuu vapaaehtoisesti, ja jotkut eivät) leveyspiirillä, jolla aurinko näyttäytyy talviaikaan vain muutaman hassun tunnin ajan, jos sitäkään. Talvipäivänseisaukseen (22.12), eli vuoden lyhyimpään päivään on vielä aikaa, ja silti Porissa aurinko nousi 9:29 ja laski 15:17.  Saa nähdä, kuinka lyhyt tuo vuoden oikeasti lyhyin päivä tänä vuonna on. 



Tietenkin Porin korkeudella ei täydellistä kaamosta ole, mutta päivän lyheneminen kyllä näkyy ja tuntuu. Mutta ei hätää, pahimpaan kaamokseen voi ja kannattaa valmistautua vähän ennakkoon.

Tässä mun 10 keinoani, joilla mä aion selvitä tämän vuoden kaamoksesta:

1. Mene ulos aina, kun on valoisaa, tai kun aurinko paistaa. Valotankkaus päivisin virkistää ja saa sisäisen päivärytmin kondikseen. Jos oma koulu- tai työaikataulu ei anna periksi valoisaan aikaan liikkumista, harkitse kirkasvalolampun hankkimista! Jo puolessa tunnissa kirkasvalolamppu parantaa vireyttä ja helpottaa nukahtamista illalla, kun keho saa tarvitsemansa valoannostuksen. Mä olen niin onnellisessa asemassa, että saan vaikutettua työaikoihini, niin pääsen päivisin tallustelemaan vapaasti aikatauluista stressaamatta, ja yritän aina kuljeskella valoisaan aikaan edes vähän.

2. Käytä heijastimia, ja asenna pyörääsi valo.  Erinomainen lisähankinta huonosti valaistuilla alueilla kulkeville voisi olla jopa otsalamppu! Ei jäädä tänä talvena autojen alle, eihän?

3. Tankkaa nesteitä. Nestevajauksen ensimmäinen oire on väsymys. Veden juominen talvella ei välttämättä tunnu yhtä tärkeältä kuin kesällä, mutta se on oikeasti ihan yhtä tärkeä osa päivittäistä elämää. Ihminen tarvitsee vettä 1,5-3 litraa painosta riippuen, ja liian monella nesteen saaminen jää törkeästi alle suositusten.

4. Yritä pysyä aktiivisena. Tärkeintä mun mielestä pimenevissä päivissä on se, että ei jumitu kotisohvalle. Kun energiataso on matalalla, sen kohottaminen on tosi helppoa säännöllisellä liikkumisella. Mä pyrin käymään talviajan 2-4 kertaa viikossa salilla, ja tekemään kävelylenkkejä satunnaisesti. Fiilis pysyy hyvänä ja kroppa ei kangistu ennen keväällä jatkuvia joogatunteja.

5. Pidä itsesi lämpimänä. Hytinästä ei kukaan nauti, eikä jatkuva palelu ainakaan päivän fiiliksiä kohota!



6. Nuku riittävästi. Luulisi, että kun pitkän, uupuneen päivän jälkeen pääsee vihdoin kotiin, uni tulisi ilman mitään ongelmaa. Monella ei asia kuitenkaan ihan niin mene. Mun nukkumistani on helpottanut Youtuben Jason Stephensonin ohjatut meditaatiovideot!

7. Huolehdi, että saat riittävästi D-vitamiinia. Vaikka yleensä uskon monipuolisen ruokavalion tuovan riittävästi vitamiineja, talvella popsin ihan mielelläni D-vitamiinia purkista.  D-vitamiinin puutostila aiheuttaa väsymystä, kolotusta, nivelkipuja, kärttyisyyttä ja masennusta. Kaikki näistä on juttuja, mitä en todellakaan kaipaa kaamosaikaan!

8. Yritä löytää pimeistä illoista jotain positiivista. Sytytä kynttilöitä, koristele kotisi valonauhoilla, ihastele kuuta ja tähtiä pilvettöminä öinä. Paljon omasta onnellisuudesta on kiinni omista ajattelumalleista.

9. Muista huolehtia ihostasi! Siinä, missä mieli on kovilla kaamosaikaan, niin on myös ihokin, kun lämpötilat alkavat hiipiä pakkasen puolelle. Ihoa kannattaa helliä säännöllisesti sun ihotyypillesi sopivalla kosteusrasvalla, niin aamulla peilistä ei tuijota rohtunut mörkö.

10. Kuuntele itseäsi ja ole armollinen. Aina ei voi, eikä tarvitse jaksaa. Jos kaamos saa susta yliotteen, ota muutama päivä rennosti ja anna itsellesi aikaa palautua. Sitten hiljalleen voi arkeen ujuttaa joitakin pieniä muutoksia aktiivisempaan suuntaan. Muista, että säkään et ole kone, eikä sun tarvitse suoriutua täydellisesti koko aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ♥