01 marraskuuta 2017

Graafinen suunnittelu pähkinänkuoressa

(Tein samasta aiheesta postauksen heinäkuussa 2015, kun vielä opiskelin graafista suunnittelua. Nyt olen jo työelämässä. Sain ihanalta opettajaltani toivomuksen, että kirjottaisin aiheesta uudelleen heidän ysipäiväänsä varten. Koska teksti päivittyi todella paljon, ajattelin laittaa sen tännekin siltä varalta, että joku on alasta kiinnostunut ja haluaa siitä tietoa :) )

Graafinen suunnittelu on tosi huonosti tunnettu ala. Kun multa kysytään, mitä teen työkseni, pelkästään ammattinimikkeeni kertominen ei riitä, vaan joudun selventämään kysyjälle, mitä työhöni kuuluu. Kun kerron tekemistäni logoista, mainossuunnittelusta ja muista visuaalisista työtehtävistä, kysyjän pään päällä syttyy energiansäästölamppu ja hän toteaa:

”Ai, sä siis teet taidetta?”

Ei, mä en tee taidetta. Alan opintoihin ja työtehtäviin liittyy erittäin vähän piirtämistä, ja useimmiten työt ovat tietokoneella tehtävää suunnittelutyötä. Tämä on erittäin hyvä tiedostaa ennen kouluun hakemista, shokki on nimittäin todellinen, kun opiskelija, joka luuli hakeneensa taidekouluun istutetaankin tietokoneen äärelle ensimmäisenä koulupäivänä.



Pähkinänkuoressa graafinen suunnittelu on ulkoasun suunnittelua. Graafista suunnittelua on esimerkiksi mainoksissa, painotuotteissa, sähköisissä julkaisuissa, elokuvissa, animaatioissa, logoissa, pakkauksissa, kylteissä, merkeissä ja opasteissa. Eli aika lailla kaikkialla.

Opiskelu 
Itse aloitin opinnot Nakkilan Sataedussa 2013 ja valmistuin jouluna 2015. Nakkilassa opiskelu oli monipuolista ja ilmapiiri oli lämmin ja rento. Kun kaikki on jollain tapaa erikoisia, oma omituisuus ei tunnu enää yhtään niin pahalta kuin esimerkiksi peruskoulussa. Sataedusta sai hyvät valmiudet alan töihin, ja pääsinkin oppisopimuksella erääseen porilaiseen videoalan firmaan töihin heti valmistumisen jälkeen.


Opintojen aikana tärkeintä on motivoituneisuus. Se, paljonko opetuksesta saa irti riippuu täysin omasta työpanoksesta. Kouluun hakijalta ei kuitenkaan vaadita suurta pohjatietoa. Kunnianhimo, uteliaisuus ja halu kehittää itseään riittävät opintojen alussa.

Nakkilassa opiskelussa oli parasta se, että se oli mun opiskeluhistoriassani ensimmäinen koulu, jossa keskityttiin jokaisen opiskelijan henkilökohtaiseen oppimistapaan ja luotiin opetukselle puitteet, joissa kaikilla oli mahdollisuus oppia. Lisäksi opettajat olivat erittäin sydämellisiä ja ymmärtäväisiä, kun opiskelijalla oli vaikeuksia.

Millainen ihminen sopii graafiseksi suunnittelijaksi?
Hyvä graafinen suunnittelija on alasta kiinnostunut ja visuaalinen henkilö, jolla riittää kärsivällisyyttä ja mielikuvitusta. Ala on jatkuvasti muuttuva, joten viimeisimpien trendien siivellä pysyminen on ihan oma haasteensa. Monet näistä ominaisuuksista konkretisoituvat opiskelun aikana. Itsekään opintojen alussa en ollut millään tavalla kärsivällinen, mutta se ominaisuus on hioutunut opintoja ja töitä tehdessä.




Millaista arki on toimistolla?
Arki graafisena suunnittelijana on erittäin monipuolista. Aamulla toimistoon saapuessa ei koskaan tiedä, millaisiin työtehtäviin tänään näppinsä saa ujuttaa. Yhden viikon aikana työtehtäviin saattaa kuulua kuvanmuokkausta, logosuunnittelua, mainoskuvan tekemistä facebookkiin, kuvakäsikirjoituksessa avustamista, mainoslehtisen taittoa, televisiografiikan säätämistä, nettisivujen koodaamista ja vaikka ikkunateippauksen suunnittelua.

Se, millaiseen työpaikkaan graafinen suunnittelija opintojensa jälkeen päätyy vaikuttaa tietenkin todella paljon siihen, kuinka monimuotoista työ on. Graafisen suunnittelun opintojen jälkeen työmarkkinoilta löytyy todella paljon eri alojen yrityksiä, jotka saattavat kaivata suunnittelijan työpanosta.

Eli unohda puheet ”työttömäksi valmistumisesta” ja muista ennakkoluuloisista möläytyksistä. Graafinen suunnittelija on visuaalisten työtehtävien ammattilainen, ja jos koulutuksesta ottaa kaiken hyödyn irti, kaikki ovet ovat avoinna.

9 kommenttia:

  1. Tosi hyvä teksti! Usein luovia aloja pidetään liikaa vaan "taiteiluna" vaikka moni työtehtävä vaatii ihan muuta. Mulla on itsellä vaatetusalan amk-tutkinto ja sielläkin suurin osa suunnittelusta alkuideointia lukuunottamatta tapahtuu tietokoneen äärellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi kyllä yllätti mutkin, oon jotenkin ajatellut, että vaatetusalasuunnittelu olis just sellaista piirtämispohjaista :O Ehkä median muotisuunnittelijoiden pröystäilevät asupiirrokset on luoneet väärän mielikuvan? Aina oppii uutta!

      Poista
  2. Ihan sama juttu teollisen muotoilun kanssa. Samainen taiteilija-energiansäästölamppu syttyy kun on avannut, mitä teollinen muotoilija voi työkseen tehdä. Eikä auta vaikka kuinka painotat sanaa "teollinen".
    Älysin myös vähän aikaa sitten, että kaikille ihmisille ei ole itsestäänselvää, että ne käyttämänsä tuotteet pakkauksineen tulevat jostain, että joku on ne tehnyt ja suunnitellut. Jostain vaan maagisesti Pirkka-purkki sai tekstinsä ja leffan kannet kuvansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kyllä niin totta! Siinä, missä jenkit ajattelee suklaamaidon tulevan ruskeasta lehmästä, jotkut suomalaiset avattelevat, että se pakkaus kasvaa söpösti samassa pensaassa kuin ne siihen pakattavat tuotteetkin :'D

      Poista
  3. Hyvä teksti! Monella on todella romantisoitu käsitys ammatista kuin ammatista ja kun totuus tulee ilmi niin voi olla aika shokki :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Tuolla Sataedussa juttu oli oikea riesa, kun moni koulun aloittanut alkoikin osoittaa mieltään kun ei päässytkään taiteilemaan.

      Poista
  4. Uusi lukija ilmoittautuu!
    Tää oli hyvä, ihan totta että tosi monelle joutuu avaamaan, mitä graafiseen suunnitteluun kuuluu! Itselle on kyllä jotenkin aina ollut aika selkeää mitä homma sisältää, jo silloin ennen opiskelua.
    Täytyy kyllä tosin myöntää, että tuli välillä itsekin sorruttua opiskelukavereiden kanssa heittämään jotain "taideopiskelija"-juttua itsestämme opiskeluaikana, ainakin vähän läppänä...;)(tosin oltiin kyllä oikeestaan taidekoulussa, kun meidän lisäksi siellä oli vaan kuva- ja mediataiteilijoita ja valokuvaajia, ehkä tämä vaikutti asiaan...)

    -Riina (http://runningwiththewindinyourhair.blogspot.fi/)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi! Tervetuloa! Meillä Nakkilassa oli todella iso ongelma nämä "taidekouluhakijat", joten tietoa yritetään kaikin puolin välittää mahdollisille hakijoille. Mut tuolle alalle ohjasi opinto-ohjaaja, joka sanoi myös, että kyseessä on taidekoulu. Onneksi kuitenkin menin tutustumaan ja sain oikean mielikuvan tuosta "astronauttikoulusta", kuten paikalliset koulua luonnehtivat.

      Poista
  5. Hieno apila. Kiitän hyvin paljon jälkikätee kommentista että uusi blogisi on täällä.
    Itse opiskelen media-alan graafista tutkintoa pari vuotta..

    VastaaPoista

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ♥