14 maaliskuuta 2017

Kunnioitetaan toisiamme - koosta riippumatta

Mä olen tehnyt viime kuukausien aikana valtavasti töitä arvostaakseni kehoani enemmän. Olen kolunnut nettiä ja instagrammia etsien inspiroivia, vahvoja naisia esikuvakseni, joka olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten. Kuitenkin toisinaan nämä etsinnät osoittavat myös sen, että vaikka meidän maailmassa on aivan huikeita, inspiroivia tyyppejä, löytyy täältä myös ihmisavun saavuttamattomissa olevia ihmisraunioita, jotka tuntuvat olevan olemassa vain siitä syystä, että saisivat pilata toisten elämän.

Netti on täynnä trolleja, se on fakta. Netissä julkisuutta saavuttaneet tyypit saa päivittäin todella ilkeää kommenttia, joka osoittaa usein kommentoijan inhimillisyyden ja empatiakyvyn puutteen. Pitkään luulin, että ongelma on ainoastaan Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa, kun siellä osalla väestöstä maalaisjärki tuntuu olevan toisinaan hataralla pohjalla, mutta ei. Kyllä näitä ihmisiä löytyy ihan täältä kotisuomestakin. Ja se jos jokin on pelottavaa.

Luin artikkelin Iltalehden sivulla, jossa käsiteltiin sitä, miten bloggaajan julkaistessa kuvan itsestään lihomisen jälkeen, hän alkoi saamaan todella vihamielistä palautetta ulkonäöstään. Ensimmäisessä kuvassa oli hieman tuima timmi mimmi sixbackin kanssa ja toisessa valloittavasti hymyilevä, hieman pehmeämpi, onnellinen nainen. Taustalla oli anoreksiaa ja pakkomielteistä saliharjoittelua, eikä nykyiselläänkään nainen näytä mitenkään lihavalta, josko edes on ollenkaan ylipainoinenkaan. Olen seurannut kyseistä Megania (@bodyposipanda) jo pidemmän aikaa Instagrammissa ja todistanut ison osan siitä vihasta, jota hän kommentteihinsa saa. Luin jutun ja halusin heti suositella sitä henkilökohtaisessa Facebookissani, mutta sitten menin katsomaan kommentteja.Ehkä olen vain herkkä negatiiviselle palautteelle, mutta mun mielestäni esimerkiksi se, että puhutaan siitä, että "menipä nälkä nopeasti ohi kun katsoi tota läskiä" ja "kyllä olis voinut olla lihomatta noin paljoa, olis syönyt vaan sen verran että olis mennyt kuvien välimaastoon" on todella, todella väärin. Kommentteja ei ollut montaa mutta niitä oli riittävästi. Ymmärrän toki, että jos kyseessä olisi todella ylipainoinen ihminen ja hänen hyvinvoinnistaan ollaan huolestuneita (no okei, en oikein ymmärrä edes sitä), mutta kun kyseessä ei ihan oikeasti ole millään tavalla epäterveellisen kokoinen nuori aikuinen, ei tuollaisten kommenttien heittelyn pitäisi käydä mielessäkään.

Ihminen voi olla vaikka kuinka terveen oloinen ulkopuolelta, mutta jos pääkopassa ei ole kaikki hyvin, mikään ei ole hyvin. Jos joku on ylipainoinen, mutta voi hyvin henkisesti, sanoisin, että hän olisi paljon terveempi kuin salihirmu, joka kärsii sisäisesti. Puhumattakaan siitä, miten normaalinkokoinen nainen on yhtäkkiä ällöttävän lihava. Missä on normaalikokoiset, photoshoppaamattomat naiset mediassa, jotka näyttäisivät myös sen ei-anorektisen puolen naiskauneudesta, ja kauneudesta muutenkin?

Me tarvitaan lisää normaali- ja pluskokoisia naisia nuorten (ja miksei aikuistenkin) esikuviksi. Seuraatko sä jotakuta normaalimitoissa olevaa nettijulkkista? Vinkkaa ihmeessä oma esikuvasi kommentteihin!

17 kommenttia:

 1. Ihan loistava teksti!
  Iltalehden kommenttiosio on kyllä niin täyttä paskaa, että jos haluaa ultimaattisen henkisen vitutuksen niin suunta sinne :D siellä aina kaikenmaailman elämäm_koululaiset pätemässä joka asiasta...

  ~ Jasmin N
  // littlethingswithjassy.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta! Kuvittelin oppineeni, ettei nettikommenttien lukeminen kannata, kun imaisin hernemaissipaprikat nenääni lukiessani tasa-arvoista avioliittolakia koskevia kommentteja, mutta ei. Täytyy aina käydä katsomassa, mitä ihmisillä on sanottavaa. Ehkä jonain päivänä opin.

   Poista
 2. Olen samaa mieltä, että jotkut kommentoijat ovat kyllä ainaisen ankeita sanaiselta anniltaan! Ihanaa huomata kuitenkin, että olet samaa mieltä siinä, että terveys lähtee kokonaisvaltaisuudesta, eikä aina se että on fyysisesti hyvässä kunnossa tarkoita, että ihminen olisi täysin ultra terve. Kyseinen nainen on mielestäni muutenkin täysin sopusuhtaisen näköinen eikä todellakaan huolta hänen rasvaprosentistaan pitäisi olla kennelläkään! Ps. Kiva blogi ja ihanaa että löysin tekstisi pariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva kuulla, että samalla tavalla ajattelevia ihmisiä on olemassa vielä fitness-painoitteisessa nykymaailmassa! Ja kiitos! Pelkäsin kovasti, että tekstiä olisi liikaa ja kukaan ei jaksaisi jaarittelujani lukea :D

   Poista
 3. Hyvä teksti! 👍 mun on kanssa vaikea ymmärtää, miksi ihmisten täytyy olla noin inhottavia.. 😟 eikö jokaisen kroppa ole jokaisen oma asia, miten ihmeessä toisen kropan takia voisi muka mennä ruokahalu.. Megan on kaunis ja rohkea esikuva aitoudesta. ❤

  Ida / www.iitus.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Jokainen myös elää elämäänsä omalla tavallaan, ja kenelläkään ei ole oikeutta arvostella.

   Poista
 4. Mahtava kirjoitus! On se vaan surullista, miten ihmiset ottaa nokkiinsa sellaisesta asiasta, kuin jonkun ihan tuntemattoman ihmisen paino ja ulkomuoto. Jäin miettimään, että mitä jos ennen-kuvassa ei olisikaan hoikkaa naista sixpackilla vaan ihan oikeasti ylipainoinen ihminen - oltaisiinko silloin ylpeitä, haukuttaisiinko sitä entistä tilannetta vai sanottaisko että "onhan toi nyt vieläkin lihava"? Mut upea nainen tuo on, en kestä noita hiuksia <3

  Ja nyt pitää vielä sanoa, että oon kauhean ylpeä mun puhelimesta, joka ei tunnistanut sanaa lihava :D

  Sanna / pannariblogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä pitää jatkaa näin juttua lukematta, että voidaan olla kauhean ylpeitä Meganista, että häneltä ylipäätään onnistuu painon nostattaminen noin! Mut innostuin tästä sun jutusta ja jaoin sen mun blogin Facebook-sivulla, toivottavasti on sulle ok! http://facebook.com/pannariblogi :)

   Poista
  2. Hei, ihana kuulla! :D Kiitos paljon!

   Ja tuota käänteistä tilannetta en kyllä osannut ajatella ollenkaan :O Mutta niinhän se menee, että jos tuo jälkimmäinen kuva olisi ollut ison laihdutusurakan jälkeinen tilanne, palaute olis voinut olla ihan erilaista. Tietenkin silloinkin negatiivista kommenttia olisi tullut, mutta suhde negatiivisen ja positiivisen palautteen välillä olisi ollut ihan eri. Hyvä, kun otit asian puheeksi!

   Poista
 5. Mää en ymmärrä yhtään, että miksi ees pitää millään lailla kommentoida kenenkään painoa tai ulkonäköä millään lailla. Mitä se kenellekään muulle kuuluu ku sulle ittelles?

  Seuraan instassa tätä Megania. Samoten yourstruelymellyä ja vaakakapinaa. Tää bodypositivity on kyllä hyvä juttu. Iteki haluaisin oppia lempeyttä ittiä ja omaa kroppaa kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, noista kahdesta en olekaan vielä kuullut! Täytyy käydä tutustumassa! :)

   Poista
 6. Itsekin seuraan Megania ja muita bodypositivity-tyyppejä instassa, mutta Megan on kyllä mun ihan lemppari!:-)

  Kiitos kun postasit tästä tärkeestä aiheesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hyvä jos koit kirjoitukseni tärkeäksi! :) Megan on munkin lempparini!

   Poista
 7. Hei mun pitää kans mennä seuraamaan Megania instassa!

  Mä itse en ole saanut juurikaan ikäviä kommentteja ulkonäöstäni nyt aikuisiällä, vaikka ylipainoinen olenkin reilusti. Mua kuitenkin kiusattiin koulussa, vaikka olin silloin normaalipainossa, ja se on jättänyt arvet.

  Eniten mua ärsyttää stereotypia, et lihavat on rumia. Mä tunnen monia ihmisiä, jotka on lihavia ja uskomattoman kauniita/komeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, oon ihan samoilla linjoilla! Mun mielestä myös useat ylipainoiset ihmiset ovat jopa paljon viehättävämpiä kuin monet normaali- tai alipainoiset. Ehkä se on myös kiinni ihmisen mieltymyksestä, mutta tunnen kyllä todella paljon tyyppejä, joiden mielestä ylipainoiset ovat ihan yhtä viehättäviä kuin normaalipainoisetkin.

   Muakin kiusattiin tosi paljon ala-asteella, koska olin isokokoinen. Olin lapsena lievästi ylipainoinen, mutta vasta, kun menin yläasteen alussa sen "sairaaloisesti ylipainoisen" rajan yli, kiusaaminen läskiydestä loppui. Luulen ihan oikeasti, että lasten on helpompi kohdistaa negatiiviset kommenttinsa toisen painoon, sillä muunlainen kiusaaminen on oikeasti korkeampaa älykkyysosamäärää vaativaa puuhaa. Se on yleensä omien epävarmuuksien siirtämistä eteenpäin, etenkin niitä ihmisiä kohtaan, joita kiusaaja pitää älykkäinä, hauskoina tai jopa viehättävinä. Ja se tietenkin sitten jättää elinikäiset arvet toisen itsetuntoon.

   Ehkä joskus tämäkin asia muuttuu ja kehopositiivisuusliike saa kiusaaminen toisen ulkomuodosta loppumaan.

   Poista
 8. Mulla ei taida kukaan olla liian laiha, jota seuraan, itsekin olen XL-kokoa. Tärkeintä on henkinen hyvinvointi ja hyväksyminen sellaisena kuin itse olen. Muistan nuorempana olleeni hyvinkin huonovointinen jopa painoindeksin mukaisessa rajassa. Kun lihoin painoindeksin ylärajan yläpuolelle, vointini koheni terveeksi. silloin tajusin sen, etten koskaan voisi olla laiha, enkä halua enää kokea sitä huimausta, oksentelua, migreeniä... toivon, että löydät itsellesi varmuutta ja rohkeutta tarpeeksi. Tsemppiä! Olet jo voittaja tässä asiassa, koska tiedät, mitä tarvitset ja miten sen saavutat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentistasi! :) Luulen oikeasti, että siinä, missä jotkut ovat synnynnäisesti laihoja, osa ihmisistä on tarkoitettu isokokoisemmiksi. Ja mun mielestä aiheesta pitäisi puhua enemmän. Tunnen paljon ihmisiä, jotka laihdutuksen jälkeen ovat tuhonneet hormoonikiertonsa ja esimerkiksi menettäneet kuukautisensa, ja painon noustessa taas "tervehtyneet".

   Poista

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ♥