24 heinäkuuta 2020

Taideinstagramin ongelmia: Tykkään sun taiteesta, pliis seuraa mua


Hyvää perjantai-iltaa, tyypit! Tai hyvää yötä, huomenta, mihin aikaan nyt satutkaan postauksen avaamaan. Mä halusin vähän kirjoitella teille (energiajuomapärinöissäni) Instagramista, ja siitä, millaista on ylläpitää jokseenkin tavoitteellista taidetiliä siellä.

Aika monet teistä varmasti tietää, että mun henkilökohtaisen Instagram-tilini lisäksi mulla on "taidetili" nimellä @idizart. Aloitin sen vuodenvaihteessa ihan yleisön pyynnöstä, kun jotkut mun normitiliäni seuraavat olivat siellä vain ja ainoastaan mun piirrosteni takia, eikä muu sisältö oikein kiinnostanut. Se on ihan ymmärrettävää, sillä mäkin seuraan paljon artisteja; joidenkin kohdalla arkiset valokuvapostaukset kiinnostaa, mutta ei kaikkien. Niinpä erotin aiheet toisistaan, ja se on helpottanut somettamista tosi paljon. Kivannäköisen feedin ylläpitäminen on paljon helpompaa, kun ei tarvitse matemaattisesti miettiä, näyttääkö kaksi piirroskuvaa rinnakkain muiden kuvien keskellä tyhmältä. En ole mikään feed-hifistelijä, mutta sen verran mussa on perfektionistin vikaa, että piirrosten ja valokuvien tasapainottaminen kokonaiskuvassa oli mulle tärkeää.

Taidetili on kasvanut ihan kivaa vauhtia, se on saavuttanut 2020 aikana melkein mun henk.koht.tilini seuraajamäärän. Käytän kielenä englantia, ja oon opiskellut Instagramin algoritmiä oikein urakalla, sillä toiveeni olisi, että joskus taidetilillä olisi mahdollista saada vähän lisätienestiä taideprinttien, paitadesignien tai tatuointien muodossa.


Aktiivisen taidetilin varjopuolena on se, miten paljon mulle tulee roskapostia. Toki mun tilini on vielä pikkuriikkinen, mutta jokaisen uuden sadan seuraajan myötä roskapostin määrä lisääntyy. Toisinaan saan tyhjiä tilaustyökyselyitä ("Hei rakastan sun taidetta, mitä maksais tällanen tatskadesign?", ja kun vastaan, tyypistä ei enää koskaan kuulukaan mitään), saan usein kysymyksiä siitä, saako mun kuviani käyttää tatuoinneissa (ja kun vastaan haluavani pienen rahallisen korvauksen, keskustelu katkeaa), ja kohtuuttoman paljon "Hei, tykkään sun taiteesta, pliis checkaa mun tilini" kommentteja, jotka vastaamisen jälkeen poistetaan.

Mä en ole ikinä ollut mikään follow4follow-tyyppi, ja erityisesti nää seuraajien kalastelukommentit on alkaneet ottaa mua kohtuuttomasti kaaliin. Tietenkin on hyvä olla aktiivinen ja luoda taideinstagramissa suhteita muihin artisteihin, mutta "I like this" on ihan eri juttu kuin selvästi kyseistä piirrosta koskeva, kritiikkiä, ylistystä tai mielenkiintoa peilaava kommentti.

Juuri tänään sain kommentin, joka meni kutakuinkin näin:
"I really like your art, please go and follow my profile."

Kyseessä oli maaliskuussa perustettu tili, jonka lyijykynäpiirroksia tekevä ylläpitäjä oli oletettavasti mua paljon nuorempi. Tää näyttää musta kommentilta, joka on kopioi/liitä-kommentti, joka kommentoidaan samalla rykäisyllä about sataan randomiin taidejulkaisuun toivoen, että joku kommentin saaneista tulisi ja seuraisi. Siinä ei ole mitään, mikä osoittaisi sen, että tää kommentti on  kirjoitettu just mun kuvaani, ja just mun piirrostani koskien.

Siispä kofeiinipärinöissäni päätin vastata (englanniksi), että: 
"Kiitos, mutta pahoittelen, en seuraa käyttäjiä, jotka pyytävät mua seuraamaan heitä. Käyn kyllä katsomassa kaikkien ihmisten profiilit, jotka kuviini kommentoivat. Jos tahdot todellista aktiivista kanssakäyntiä tilillesi, suosittelen, ettei tällaisia copy/paste-kommentteja kannata käyttää, vaan jätä mielummin aitoja kyseiseen kuvaan sopivia kommentteja."


Ei mennyt aikaakaan, kun alkuperäinen kommentti oli poistettu (was i too harsh?), ja yksityisviestien puolella tuli rypäys viestejä, jossa tyyppi pahoitteli, mikäli kommentti ei vaikuttanut aidolta, ettei kyseessä todellakaan ollut kopioitu viesti, että hän ei ikinä kommentoisi mihinkään kuvaan, josta hän ei pitäisi, ja kommenttien lomassa hän kyseenalaisti mun vastaukseni hänen täysin aitoon, kehuvaan kommenttiinsa.

Avasin asiaa vähän laajemmin, ja selitin mm sen, että monet erityisesti vanhemmat Instagramin käyttäjät ovat kyllästyneitä seuraajien kalastelukommentteihin. Annoin myös vinkkejä, miten vaikuttaa kommenteissa rehellisemmältä ja aidommalta. Jos kommentti ei noteeraa kuvaa mitenkään, miksi kukaan ajattelisi, että kommentti olisi juuri heille muotoiltu? (Söpöön piirrokseen voi kommentoida "CUTE!", upeasti rajattuun kuvaan taas "cool lineart".)

Hetken viestittelyn jälkeen hän myönsi, että häntä ei yhtään motivoi hänen tilinsä kasvuvauhti, ja että hän ei edisty taiteessaan, kun uusia seuraajia ei tulekaan jokaisen postauksen myötä. Samaan hengenvetoon kyseinen aloitteleva artisti vetosi siihen, että kommentti on aina kommentti, ja että sen sisällöllä ei pitäisi olla merkitystä. "One comment can atleast make someone smile."

Toivon tosiaan, että en vaikuttanut keskustelussa vihamieliseltä, ylpeältä tai ärtyneeltä, mutta sitä on vaikea arvioida. Kummankaan meidän äidinkieli ei tainnut olla englanti, joten tukeuduin kuvalliseen viestintään emojien avulla. Muistutin siis rehellisen kommentoinnin arvosta, siitä, että vuosien saatossa kyllä oppii, miten somessa kannattaa suosia rehellistä kanssakäyntiä ja luoda oikeita suhteita toisiin käyttäjiin. Juuri jotain tiettyä kuvaa ja sen ominaisuuksia kommentoidessa oppii antamaan oikeaa kritiikkiä, ja samalla myös tarkastelemaan omaa taidettaan erilaisessa valossa.

Ilmeisesti keskustelu oli ihan aiheellinen (eikä hirveän vihamielinen), sillä muutaman minuutin viestittelyn jälkeen tyyppi tuli ja seurasi mun profiiliani.


Mitä tästä siis opimme? Kommentointi on somessa tärkeää, mutta jos kommentoinnin päätavoite on lisätä omaa näkyvyyttä, se näkyy kauas. Myöskään kenenkään nuoren (tai vanhan) taiteilijan polku ja motivaatio ei saisi olla kiinni siitä, onko niitä seuraajia 40 vai 4000. Jokaisella on omat juttunsa, joita voi hioa, ja kun someartisti löytää oman juttunsa, se näkyy pitkälle

Älkää siis somettako vain seuraajien toivossa. Somettakaa inspiroituaksenne, luodaksenne uusia suhteita samanmielisiin tyyppeihin, pitääksenne kirjaa omasta elämästänne tai kehityksestänne, ja ihan vain somettamisen ilosta.

No hate, just education.

5 kommenttia:

  1. Tosi tärkeä aihe ja täyttä asiaa! Itse en ole IG:ssä (ainakaan vielä), mutta voin kuvitella, että seuraajien toivossa kommentointi tuntuu kommenttien vastaanottaja. Samaa ilmiötä oli havaittavissa myös blogeissa noin viisi vuotta sitten, mutta se on onneksi laantunut jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on kyllä harmillisia, mutta ehkä tässäkin kommentoijat on yleensä aina tyyppejä, jotka eivät ehkä tiedä tarpeeksi nettietiketistä, tai ovat just aloittaneet alustan käytön. Toki jätän itekin linkin blogiini silloin tällöin, kun kommentoin jonkun toisen blogia, mutta yleensä syy siihen on se, että oon tehnyt samasta aiheesta postauksen.

      Poista
    2. Tulipa kirjoitettua aiemmin tänään hassusti. Piti siis kirjoittaa, että voin kuvitella, että miltä seuraajien toivossa kommentointi tuntuu kommenttien vastaanottajan mielestä. Ei pitäisi väsyneenä kommentoida ikinä mitään :D Tuo linkin jättäminen muun aiheeseen liittyvän kommentoinnin ohella onkin aivan eri juttu. Se on myös musta aivan relevanttia juurikin, jos on tehnyt samasta aiheesta postauksen tai muuten kokee ihan vilpittömästi, että omalla blogilla olisi kommentin saajalle jotain annettavaa :)

      Poista
  2. Puhut täyttä asiaa, että seuraajamäärien ei pitäisi vaikuttaa motivaatioon. Mun taideinstassa on joku 80, eikä mua kiinnosta ees isompi numero. Se ennemminkin lamauttaa ja tuo sitten taas suurempia ongelmia (taidevarkaus, negatiivinen kommentointi ymsyms). Enemmän kiinnostaisi saada juuri niitä positiivisia kommentteja, että tietää onko mun kuvien laittaminen tonne turhaa vai ei. Toisaalta, olen itsekin tosi huono kommentoimaan, eli ei tästäkään voi johtopäätöksiä oikein tehdä.

    Follow4follow taas on ihan oma kultturinsa. Kiukuttaahan se rehellistä suomalaista, joka haluaisi vaan seurata kiinnostavia tyyppejä ja saada oikeasti kiinnostuneita seuraajia, mutta eipä se noin itsessään väärin ole. Tapa sekin on kasvattaa näkyvyyttä, varsinkin nuorten keskuudessa. En itsekään siitä pidä, joten jätän vaan huomiotta kyseiset tyypit. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis niin TÄMÄ! Musta liian suureksi kasvava seuraajamäärä tuo mukanaan vain hankaluuksia, ja mitä enemmän seuraajia on, sen enemmän tilin pitäminen stressaa. Mua itteäni ahdistaa ihan tosi paljon, kun toisinaan joku postaamani tatskadesign lähtee trendaamaan, saavuttaa tuhansia tyyppejä (joista vain murto-osa tykkää kuvasta), ja näen yritystilini kautta, että melkein sata ihmistä on tallentanut kuvan. Mieleen kieltämättä siinä vaiheessa hiipii kysymys, että kuinka moni noista sadasta tyypistä marssii paikallisen tatuoijan luokse ottamaan mun piirtämää kuvaa. Tästä syystä oon alkanut heittämään copyright-merkintää lähes kaikkiin julkaisemiini kuviin.

      Poista

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ♥