05 syyskuuta 2018

10 ASIAA, JOTKA OLEN OPPINUT BLOGGAAMISESTA 5 VUODESSA

Ihanaa keskiviikkoa! ♥ Mä aloitin bloggaamisen 29. syyskuuta 2013, eli ihan pian tasan viisi vuotta sitten. Aika on mennyt siivillä, ja on todella outoa ajatella, että siitä ensimmäisestä postauksestani on kulunut jo niin paljon aikaa! Blogini on ollut vaihtelevasti aktiivinen, se on vaihtanut ainakin kolme kertaa nimeään ja vielä enemmän ulkomuotoaan, ja nyt se on vihdoin löytänyt uoman, jossa se tuntuu mulle sopivalta. Tämän kanssa puuhaillessa olen oppinut bloggaamisesta jutun jos toisenkin!

Mulla on ollut ajatuksena järjestää pienimuotoinen taidearvonta blogin synttäreiden kunniaksi, mutta siitä on tulossa infoa tuonnempana. Tänään haluan jakaa 10 asiaa, jotka olen oppinut bloggaamisesta viidessä vuodessa!




1. Uskalla tehdä muutoksia! 
Mikään ei pysy ikuisesti samanlaisena, mutta joskus voi kokea paineita siitä, että uskaltaako blogiaan lähteä muuttamaan. Oli kyse sitten ulkoasun muuttamisesta, uuden aihealueen omaksumisesta tai vaikka koko blogin uusimisesta, kannattaa pitää mielessä, että yleensä aina muutos vie asioita vain positiiviseen suuntaan!

Ne lukijat, jotka osoittavat olevansa näreissään siitä, että viet blogiasi sulle mieluisampaan suuntaan, eivät ole sopivia lukijoita sun blogiisi. Siksi ei kannata harmitella, vaikka osa lukijoista häviäisikin blogin uudistusten myötä!

2. Postausten suosio usein yllättää. 
Postaus, jonka ajattelet olevan törkeän suosittu, voikin olla sun blogisi vähiten luettu juttu, ja kun taas teet randomin "täytepostauksen", se voikin pamahtaa kaikkien aikojen luetuimmaksi postaukseksi. Älä siis mieti liikaa, mitä sun pitäisi postata, vaan postaa just sellaista sisältöä, mitä haluat!

3. Epäaitous paistaa pitkälle. 
Oli kyse sitten feikatusta kiinnostuksenkohteesta, suosion takia tehdystä päätöksestä tai itseä kiinnostamattomasta aiheesta, josta kirjoittaa vain uusien lukijoiden toivossa, lukija aistii sen. Älä siis turhaan yritä petkuttaa ketään, vaan pysy rehellisenä sekä itsellesi että lukijallesi.




4. Jos ei ole inspiraatiota blogata, ei ehkä kannata blogata. 
Ainakaan juuri sillä hetkellä. Kannattaa antaa itselle lupa pitää taukoa, kerätä postausideoita talteen paperille, tai sitten keskittyä johonkin ihan muuhun. Jos bloggaaminen on sulle rakas harrastus (tai työ), inspiraatio kyllä palautuu aikanaan.

5. Lukijamäärä on vähäpätöisempi asia kuin blogin kautta luodut ihmissuhteet. 
Back in the day (eli joskus 2014) mäkin toivoin sitä, että jonain päivänä mun blogini olisi suosittu, mutta nyt mä ajattelen blogin olevan Instagram-tilini jatke. Jotkin jutut ja kuvat kun eivät vain mahdu Instan puolelle, ja siksi kerron täällä osittain samoista jutuista, mutta vain laajemmassa mittakaavassa. Tämän ajattelutavan myötä olen alkanut suhtautua bloggaamiseen letkeämmin.

Bloggaamisen myötä olen tutustunut muutamiin tosi mielenkiintoisiin tyyppeihin, ja rakastan olla vuorovaikutuksessa jokaisen blogiini eksyneen kanssa!

6. Aloittelijan on vaikeaa vetää raja, mitä kannattaa jakaa ja mitä ei. Mutta sekin helpottuu! 
Näin vanhempana ja kokeneempana tiedän aika hyvin, millaista sisältöä on ok jakaa, ja mitä ei. Alkuaikoina ajattelin, että mielipiteiden jakaminen on pahasta ja jätin joitakin tärkeitä, kantaaottavia tekstejä julkaisematta, mutta seuraavassa postauksessa puhuinkin mun henkilökohtaiista rahahuolista. Joku roti, hyvä ihminen!

Nykyisin jätän raha-asiat täysin somen ulkopuolelle, mutta voin hyvinkin ottaa kantaa muunsukupuolisten oikeuksiin, kuukupin käyttöön ja muihin hieman arvelluttaviin aiheisiin. Aika opettaa!



7. Bloggaa ja valokuvaa juuri niillä välineillä, jotka sulla on. 
Sulla ei tarvitse olla markkinoiden parasta kameraa, laajaa valikoimaa Adoben ohjelmia tai mitään muutakaan, jos haluat blogata.

8. Pienellä platformilla on turvallisempaa, kuin isolla. 
Mitä vähemmän vierailijoita blogissa on, sen vähemmän negatiivista porukkaa sun blogiisi tulee. Sama juttu on kaikissa someissa. Kun seuraajia alkaa olla enemmän, se tuo mukanaan myös vihaajia. Mun blogini on pieni, enkä haluaisi sen seuraajamäärän kasvavan. Tässä koossa mulla on sopivasti kommunikointia lukijoiden kanssa, tunnen kommentoijat ja vältyn ei-toivotuilta yhteydenotoilta.

9. Paras tapa kerätä ideoita postauksiin on kännykän muistioon tai kalenteriin tyhjille sivuille! 
Sillä tavoin ideoita on mahdollista kerätä missä ja milloin vain. Näiden viiden vuoden aikana mulla on kadonnut satoja postausideoita siksi, että olen kirjannut ne irtopaperille, joka on myöhemmin kadonnut kuin tuhka tuuleen.

10. Älä ota sitä liian vakavasti. 
Koska kaikesta häviää hauskuus, jos joutuu aina hampaat irvessä tekemään!

8 kommenttia:

 1. Allekirjoitan täysin! Itsellekin riittää oma nykyinen lukijamäärä ja enempää en edes kaipaa. Kaikki ne ihanat ihmiset, joiden kanssa on päässyt tutustumaan on ihan paras asia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! On tosi outoa ajatella, että tähän pikkuruiseen internetin kulmaan on löytänyt tiensä näin monta mielenkiintoista tyyppiä ♥

   Poista
 2. Hauskaa aina huomata että muut ihmiset oikeasti ajattelee mistä ne bloggaa. :D Mä oon blogannut vuodesta 2009 muistaakseni (tosin ensimmäiset 8 vuotta eri blogiin kuin tuohon nykyiseen) ja mä oon aina vaan kirjautunut bloggeriin ja alkanut kirjottamaan. Mulla ei koskaan oo mitään listaa, yleensä on joku aiheeseen liittyvä kuva vaan. Tosin mä vähän luulen että se kyllä paistaa läpi mun postauksista, mut ehkä se ei haittaa kun varsinkin mun tämänhetkinen blogi on niin omaelämänkerrallista avautumista, ehkä se sellaisena saa pysyäkin. Mä en myöskään koskaan oikolue mun tekstejä ennen kun julkasen ne, vaan julkasen vaan ja lukasen vasta sit ittekin läpi. :D Oon ihan huithapeli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä sun blogin päiväkirjamaisuus on ihanaa! ♥ Mäkin kirjoittelin aikanaan enemmän elämän taltiointi -tyylistä blogia, mutta huomasin, että mun makuuni mun elämässä ei tapahtunut mitään tarpeeksi kiinnostavaa, ja mun into bloggaamiseen lopahti täysin. Sitten aloin tietoisesti tekemään enemmän asiatekstejä, ja sain näistä aihepostauksista tosi paljon enemmän inspiraatiota :) Kai se riippuu niin paljon ihmisen persoonasta ja elämäntilanteesta, millaista sisältöä alkaa tuottamaan!

   Poista
 3. Aika lailla samaa mieltä sun kanssa. Ja oon melkein yhtäkauan blogannut kuin sinäkin! Ajattelen, ettei blogi voi pysyä samana millään, koska sitä iteki muuttuu ihmisenä ajan myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Mun mielestä olisi jopa outoa, jos blogi olisi ihan samanlainen, kun kirjoittaja olisi 19 tai 24! Silti oon huomannut, että mitä enemmän saa positiivista kommenttia blogin tyylistä, sen enemmän sen muokkaaminen jännittää. Onneksi nyt kuitenkin on päässyt siitä irti ja uskaltaa tehdä muutoksia :)

   Poista
 4. Hyvin pitkälti samaa mieltä näissä. Kun kirjoittaa sellaisista asioista, joista pitää ja on innoissaan, se kyllä näkyy ja inspiroi lukijoitakin ihan eri tavalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että oot samoilla linjoilla! Omista intohimoistaan puhuminen on helppoa, joten myös kirjoittaminenkin luonnollisesti helpottuu.

   Poista

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ♥