03 maaliskuuta 2018

Millainen bloggaaja olen?

Lueskelin tällä viikolla ihanan Pauline-blogin Millainen bloggaaja olen? -haastepostausta. Haasteen ideana on miettiä omaa tarinaa bloggaamisen taustalla ja muutenkin omia fiiliksiä siitä, mitä oman blogin pitäminen on matkan varrella herättänyt. Ajattelin heti, että tähän on tartuttava. Joten tartuin. Ja tässä se nyt on;1. Mikä sai sinut aloittamaan blogin kirjoittamisen?
Jos ihan totta puhutaan, perustin blogin, koska se oli koulutehtävä graafisen suunnittelun opintojen aikana. Mitään kiinnostusta bloggaamiseen ei sitä ennen ollut, mutta kun se oma pikkuruinen plätformi oli netissä, sitä tuli silloin tällöin läpällä täytettyäkin.

2. Kuinka kauan olet kirjoittanut blogia?
Koulutehtävän takia perustin Hukkunut Hammasratas -nimisen blogin syyskuussa 2013, eli (JÖSSES) neljä ja puoli vuotta sitten. 19-vuotiaana olin juuri autoasentajaksi valmistunut sukupuolihämmennyksissään rypeävä poikatyttö, joten koko blogin henki oli aika äijämäinen. Sama blogi on yhä pystyssä, mutta se on vaihtanut pariin otteeseen nimeä, ja vasta nyt se tuntuu oikeasti omalta.

3. Kuvaile blogiasi. Mikä on sen pääasiallinen aihe yms.?

Not so damn mainstream on mun aivopierujen kaatopaikka, jonne tykkään päiväkirjamaisesti taltioida kaikenlaisia kokemuksia ja ajatuksia. Niin niihin on sitten helppo joskus tulevaisuudessa palata.

4. Kuinka usein päivität blogiasi?
Mun tavoitteeni on pitkään ollut se, että päivittäisin blogiani kerran viikossa, mutta se ei ole vielä toteutunut käytännössä. Tällä hetkellä kirjoitan blogia silloin, kun mulla on jotain kirjoitettavaa. Joskus se on useamman kerran viikossa, toiste taas ehkä kerran kuukaudessa.

5. Kummat ensin, kuvat vai teksti?
Teksti. Yleensä mun luonnoksiini jää pyörimään juuri ne postaukset, jotka ovat kuvia vaille postausvalmiita. Tämänkin tekstin postaus viivästyi kolmella päivällä sen takia, ettei mulla ollut sopivaa kuvitusta jemmassa.
6. Mistä saat inspiraatiota postauksiisi?
Pääsääntöisesti omasta elämäntilanteesta. Toki toisinaan inspiroidun myös toisen bloggaajan blogipostauksesta tai jostakin katsomastani Yotube-videosta.

7. Bloggaatko mieluiten aamulla, päivällä vai illalla?

Tällä hetkellä bloggaan mieluiten joko heti työpäivän jälkeen tai yöllä. Työpäivän aikana tulee joskus laitettua muistiin joitakin blogi-ideoita, jotka haluan saada kirjoitettua puhtaaksi mahdollisimman nopeasti. Loppuviilaus tapahtuu aika usein ilta-aikaan.

Yöbloggaus taas on sellaista vapaampaa ajatusvirtaa. Mulla on äärimmäisen vilkas mieli öisin, ja kaikki raskaammat aihepostaukset ovat poikkeuksetta yöpohdintojen innoittamia.

8. Kuinka usein teet jotain blogisi eteen kuten otat kuvia, luonnostelet uusia postauksia, vastaat kommentteihin tms.?
En oikeastaan kovin usein, ehkä kerran viikossa. Osa teksteistä on julkaisukelpoisia, toiset heitän suoraan roskakoriin. Ja pieni osa jää pyörimään luonnoksiin ikuisiksi ajoiksi. Kuvia taas yleensä kuvaan tai kaivelen kovalevyltä vain silloin, kun saan tehtyä postauskelpoisen tekstin.

9. Luetko muiden blogeja? Minkä tyylisiä?
Luen! Enimmäkseen lueskelen lifestyle-blogeja, ja tykkään erityisesti siitä, jos blogissa on joku twisti. Vaikka luonnonläheisyys tai alternatiivisuus.

10. Mitkä asiat toisten blogeissa kiinnittävät huomiosi ja saavat sinut liittymään ehkä jopa lukijaksi?
Ensimmäiseksi kiinnitän tietenkin huomiota ulkoasuun, koska yleensä blogin ulkomuoto kertoo paljon sen sisällöstä. Toisena tärkeänä on tekstien kirjoitustyyli. Liian suoraselkäinen teksti on mun mielestä tosi luotaantyöntävää, mutta liian all over the place kirjoitustyyli on liian raskasta luettavaa. Tasapaino on tärkeää!

Lukijaksi liityn mielelläni, jos postaukset ovat persoonallisia, kuvat kivoja ja koko paketti toimiva.11. Kolme parasta asiaa bloggaamisessa?
♥ Ehdottomasti uudet kontaktit! Blogin kautta oon tutustunut tosi moneen mielenkiintoiseen tyyppiin, joita ilman tätä harrastusta en olisi ikinä bongannut.
♥ Kirjoitustaidon ylläpitäminen. On muuten ihan käsittämätöntä, miten nopeasti kirjoitustaito oikeasti rappeutuu, kun ei joudu enää samalla tavalla luomaan tekstiä kuin vaikka peruskoulussa.
♥ Muiden kokemusten ja mielipiteiden kuuleminen. Blogiteksteihin tulevat kommentit ovat koko homman suola.

12. Entä kolme huonointa asiaa?
• Suorituspaineet. Vaikka kuinka on harrastuspohjaista ja ihan omaksi huviksi tehty blogi, silti joskus vertaa itseä niihin ammattibloggaajiin, joilla on tuhansia lukijoita. Ei siinä ole mitään järkeä, mutta niin tulee joskus tehtyä.
• Yksityisyyden määrittely. Koska blogini ei ole anonyymi, tiedän, että kuka tahansa voi sen löytää. Siksi jotkut asiat täytyy pitää omana tietona, ja sen rajan vetäminen on tosi vaikeaa.
• Kolmatta asiaa en vain yksinkertaisesti keksi :D

13. Oletko mielelläsi vuorovaikutuksessa lukijoidesi kanssa, eli vastaatko mielelläsi esimerkiksi kaikkiin saamiisi kommentteihin?
Olen! Mun yksi periaatteeni on se, etten millään tavalla suodata blogini kommentointia, ja vastaan joka ikiseen saamaani kommenttiin, oli se sitten positiivinen tai kriittinen. Olen tosi onnekas, kun blogini kävijät jättävät jälkeensä pääpiirteittäin ainoastaan positiivisia kommentteja. Muutenkin musta tuntuu, että kommenttimäärät ovat jotenkin nousseet tosi paljon pienessä ajassa, ja siitä olen kiitollinen ♥

14. Onko blogillasi muita somekanavia kuten instagramia tai facebooksivua?
Ei, mutta mulla on henkilökohtainen instagram-tili, joka löytyy nimellä 1idiz!

15. Onko sinulla luonnoksissa useampia valmiita tai lähes valmiita postauksia vai kirjoitatko mieluummin yhden postauksen kerrallaan ja julkaiset sen heti?
Mulla on tällä hetkellä tallessa 65 luonnosta, joista yli puolet ovat  sellaisia, etteivät ne tule ikinä näkemään päivänvaloa. Koska olen niin fiilispohjainen bloggaaja, toisinaan valtaosa luoduista teksteistä menee suoraan roskakoriin tai jää pyörimään luonnoksiin. Hienosäätöä vaativia (ja kuvia kaipaavia) luonnoksia mulla on tällä hetkellä kymmenkunta.16. Bloggaatko avoimesti, eli tietääkö tuttavapiirisi blogistasi, vai pyritkö pitämään blogisi mahdollisimman omana tietonasi?
Ystävät, sukulaiset ja someseuraajani tietävät, että kirjoitan blogia, ja aina silloin tällöin mainitsen uuden blogitekstin instagramissa. Sen verran olen kuitenkin varautunut, että en mainosta uusia blogitekstejäni henkilökohtaisessa Facebookissani, koska kavereinani on jonkin verran porukkaa, joiden en välttämättä halua jokaista blogitekstiäni lukevan.

17. Hyödytkö blogistasi taloudellisesti tai saatko esimerkiksi tuotteita testattavaksi blogisi kautta?
En sitten mitenkään. Koska bloggaaminen on mulle täysin harrastuspohjaista, koen, että työksi bloggaaminen tekisi hommasta liian vakavaa. Tulisi puserrettua tekstejä hampaat irvessä ja veri maistuen suussa.

18. Mikä tarina on blogisi nimen takana vai onko sillä tarinaa lainkaan?
Oikeastaan nimenvalinta on ihan yhtä fiilispohjaista kuin itse bloggaaminenkin – Not so damn mainstream putkahti päähäni, kun seikkailin blogimaailmassa ja mietin, miksi kaikki on niin mainstriimiä. Olisin laittanut nimeksi Not so mainstream, mutta se oli varattuna, joten pieni sievä DAMN löysi paikkansa FUCKINGin sijasta. Not so fucking mainstream tuntui vähän liian ärjyltä mun tyyliini.

19. Haluaisitko kehittää tai muuttaa blogiasi jotenkin? Jos, niin miten?
Haluaisin yhdistää jonkinlaista tyylibloggausta blogini aihepiiriin, mun vaatekaappini on sen verran mielenkiintoinen. Ongelmana on, etten ikinä viitsi pyytää ketään kuvaamaan mun asuani, ja en tiedä, olisiko mulla tarpeeksi sanottavaa päälläni olevista vaatteista. Joku ilta luin Miska Rantasen kirjoittamaa Kalsarikänni-kirjaa, ja huhuilin Juhalle, että haluan aloittaa humoristisen "Kalsarikänni OOTD" -postaussarjan kesällä. Saas nähdä.

Ulkoasun puolesta kaipaan hiukan raikkautta, ja mietinnässä on keväisempi look.

20. Kolme vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle.
♥ Varjele yksityisyyttäsi.
♥ Älä vertaa itseäsi muihin bloggaajiin.
♥ Ja tee blogillasi mitä ikinä haluatkaan tehdä.

Siinä tällä kertaa kaikki! Oli kyllä tosi kiva haaste, ja jos lukiessasi aloit miettiä omia vastauksiasi, nappaa ihmeessä tämä haaste omaan blogiisi!

8 kommenttia:

 1. Tosi kiva ku päädyt tekee tän postauksen :D Kiva lukee sun blogi historiasta ja ajatuksista mitä tähän harrastukseen tulee. Toi on oikeesti kyllä niin tuttua kun kirjottaa ja kirjottaa postauksia valmiiks, mut niistä puoletkaan ei tuu julkisuuteen xD Joskus on vaa kuitenkin kiva saada jotain juttuja kirjotettuu ulos ja jotkut asiat on vaan parempia blogiteksteinä ku omana ilona jossain suljetussa päiväkirjassa. Ne ku voi sit kenties joku päivä nähdäki sen päivän valon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan itselles, kun vastailit itse näihin ja toit tän haasteen mun tietooni :D Tämän postaamisen jälkeen menin tutkimaan mun unohdettuja luonnoksia, ja niissä oli kyllä sellaisia helmiä, että täytyy joskus niitä kirjoittaa puhtaaksi :D

   Poista
 2. Kiva postaus! :) Kävin pläräilemässä omia luonnospostauksia läpi ja huomasin, että vanhimmat on vuodelta 2016. En oikein jaksa uskoa, että tulevat ikinä julkaisuun menemään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mulla on myös yli kaksi vuotta vanhoja nuo vanhimmat luonnokset :D Joissain niistä oli aika helmiä lausahduksia, täytyy ne käydä ajatuksella läpi ja katsoa, olisiko siellä jotain pelastettavaa.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus, näitä erilaisia haasteita on kiva lukea kun niissä oppii kanssabloggaajista todella paljon uutta. Yksityisyyden rajan vetämisen vaikeus on tuttu ja samaten "pöytälaatikkoon" kirjoittelu, josta sitten melkein kaikki menee roskikseen kun ne lukee myöhemmin uudestaan lävitse. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, hyvä kuulla, etten ole ainoa, joka näiden juttujen kanssa kamppailee :D Toisinaan kyllä tuntuu siltä, että on välillä vähän liiankin kriittinen, ja jättää ihan kivoja postausideoita toteuttamatta vain, koska teksti ei jotenkin natsaa.

   Poista

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ♥