22 toukokuuta 2017

Miten valmistautua tatuoinnin ottamiseen kesällä?

Hei! Tämä on vanha julkaisu (tehty 2017), joten tein aiheesta uuden postauksen. Se on luettavissa täällä!

Kesä on täällä, ja huomaan, että yllättävänkin monia houkuttelisi uuden tatuoinnin ottaminen kesän kunniaksi. Kieltämättä mullakin uudet tatuointi-ideat alkavat ilmestyä mieleen juuri silloin, kun kelit lämpeävät, ei tarvitse enää käyttää niitä tukahduttavia talvivaatteita ja tatuointeja alkaa näkyä kaupunkikuvassa. Kesällä lomaillaan, tatuointia saa kivasti esitellä kesävaatteissa ja se paranee ketterästi siinä kesäpuuhailun yhteydessä, eikö vaan?

Mä olen odottanut tatuointiani huhtikuun alusta, ja pari viikkoa vielä täytyy jaksaa odottaa. Tässä ajassa mulla on ollut valtavasti aikaa miettiä, mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon, kun ottaa tatuoinnin kesällä. Koska isoa tatuointia en vielä omista, olen pitänyt valtavan hyödyllisenä Youtube-persoona Qcknd:n Tattoo Talk Tuesday -sarjan katsomista, jota suosittelen teillekin lämpimästi. Videosarjassaan hän perehtyy tatuointikulttuuriin ja hänen omiin kokemuksiinsa mm. paranemisesta ja tatuoinnin suunnittelusta. Niistä inspiroituneena ja tatuointikuumeissani listaan muutaman asian, joihin olen jo henkisesti varautunut ennen ensi kuun yhdeksättä päivää;



☆ Aurinko, tuo pirulainen, haalistaa tatuointia nopeasti ja vaikeuttaa paranemisprosessia. Etenkin ensimmäisen kuukauden aikana tatuointi kannattaa suojata hyvin vaatteilla, ja monet tatuoijat käskevät asiakastaan välttelemään aurinkoa täysin, kunnes tatuointi on kokonaan parantunut. Eli ei kivoja kesävaatteita ja tatuoinnin esittelyä rannalla. Paranemisen jälkeenkin tatuointi on hyvä suojata tehokkaalla aurinkorasvalla aina, kun altistaa sen auringolle, jotta se ei haalistuisi.

Itse otan reisitatuointini juuri ennen sukulaiseni konfirmaatiojuhlia. Valmistauduin juhliin jo nyt ostamalla pitkän mekon, joka suojaa tatuointini juhlan ajaksi auringolta ja antaa sen kuitenkin hengittää. Ja tietenkin mekko peittää kätevästi ruman kelmutuksen jalassani, jos tatuoijani käskee tatuointia kelmuttamaan.

☆ Kelmu. Osto- ja pakkauslistalla! (Vaikkei sinällään kuulu kesätatuoinnin erikoisuuksiin.) Jotkut tatuoijat suosittelevat tuoreen tatuoinnin kelmuttamista jopa kolmen vuorokauden ajan. Toiset taas käskevät kelmuttamaan tatuoinnin ensimmäisiksi pariksi yöksi. Menen Helsinkiin ottamaan tatuointiani ihanan ystäväni kanssa ja yövyn siellä tatuointipäivän jälkeisen yön, enkä halua joutua etsiä vieraassa kaupungissa kuumuudessa hikoillen elmukelmua ennen nukkumaanmenoa.

☆ Hyttyset. Tatuoinnin paraneminen aiheuttaa kovaa, joidenkin mukaan sietämätöntä kutinaa (eikä sitä saisi raapia!), ja kuvitellaanpa hetki, että sen paranemiskutinan lisäksi tatuointiin iskisi hyttynen. Ei kiitos! Hyttysmyrkky on hommattu ja olen suunnitellut sen päivittäistä suihkimista vaatteisiini, kunnes reiteni on parantunut. (Tietenkään en usko, että myrkyn suihkuttaminen suoraan tatuoinnille olisi mitenkään hirveän fiksua. Onneksi omani on useimmiten vaatteiden alla.)



☆ Vaatteet ovat myös tärkeitä, jos haluaa, että tatuointi paranee virheettömästi. Vaatteet eivät saa hiertää tai hangata, ja kannattaa valita mahdollisimman löysiä vaatteita, jotta tatuointi saa ilmaa. Itse olen ostanut paranemisaikana käytettäviä vaatteita jo jonkin verran varastoon (ja tietenkin minisortsit tatuoimista varten). Kun iho aristaa reidessä ja sen kanssa täytyy olla varovainen, ei todellakaan halua mennä shoppailemaan itselleen uusia housuja.

☆ Urheilu. Vaikkei tämä koskekaan mua erityisemmin (yhyy, en pääse joogaamaan pariin viikkoon), halusin listata tämän mukaan. Urheilusta johtuva hikoilu ja kontaktit on hyvä välttää ainakin muutaman päivän tuoreen tatuoinnin kanssa. Ei siis kannata ottaa tatuointia juuri ennen futisleiriä.

☆ Uiminen ja saunominen taas usein kielletään siihen asti, kunnes tatuointi on täysin parantunut. Tatuointi paranee noin kuukauden verran. Nyt on siis ihka ensimmäinen kerta, kun en pääse juhannussaunaan, vaikka kuinka haluaisin.

Tässä nämä. Tietenkin on paljon ihmisiä, joita nämä asiat eivät hetkauta ja jotka suuntaavat rannalle heti tatuoimisen jälkeen (ja saavat vakavan infektion merivedestä), mutta halusin kirjata nämä ylös siltä varalta, että jotakuta oikeasti kiinnostaa tatuoinnin jälkihoito kesäolosuhteissa. Suomenkielisiä maallikko-ohjeita kun tatuoinneista kiinnostuneille ei ole hirveästi tarjolla muualla kuin tatuointiliikkeiden nettisivuilla.

Oletko sä ottanut tatuointia kesällä, tai suunnitteletko kesäleimaa? Tai oletko kiinnostunut tatuoinneista muttet ole vielä ottanut omaasi? Kerro ihmeessä kommenteissa!
DISCLAIMER; Käytä aina ensisijaisesti tatuoijasi ohjeita. Tämä teksti on vajavainen, koska halusin perehtyä siihen, miksi näistä asioista ollaan tarkkoja - etenkin kesällä. Itse kun en saanut selitystä näille toimenpiteille ensimmäisen tatuointini yhteydessä.

12 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä! Jos on tosi herkkä hyttysille ja tiedossa on vähänkin oleilua hyttysille alttiissa ympäristössä niin kannattaa varautua ehkä jopa ihan allergialääkkein ekan viikon tai kahden ajan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, erittäin hyvä huomio! Itse en ole hirveän herkkä hyttyspistoille, mutta saan niitä usein monta kerralla. Täytyy kai pitää hieman silmällä, miten hyttysmyrkky hoitaa tehtävänsä ja jos alkaa näyttää siltä, kipaisen allergialääkkeitä hätäavuksi. Kiitos vinkistä!

      Poista
  2. Mulla on ollut ihan valtava tatuointikuume jo pari vuotta, vähän hillitsi kun kävi paikkaamassa ensimmäistä ja sattu aivan prklsti :'D Innolla odotan minkälaisen kaunokaisen käyt hankkimassa!

    ps. niin ja tämä lista oli todella hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Munkin ensimmäistä tatuointia paikattiin jopa kaksi-kolme kertaa, kun rupi kului silloisissa työoloissa liian nopeasti pois.

      Toisaalta inhottavaa lisästressiä aiheuttaa se, etten oikeasti tiedä, saanko korjauttaa tatuointia, jos siihen tulee haalistumaa. Oma tatuoija kun reissaa kuitenkin Suomeen Puolasta, eikä ole tavattavissa enää, kun tatuointi on parantunut. Toivottavasti saadaan kuitenkin liikkeessä sovittua jotakin korjausten suhteen.

      Poista
  3. Heissulivei, sulle löytyy tunnustus mun blogista! Linkki on tässä!

    VastaaPoista
  4. Oon ottanut tatskoja kesällä. Mulla on ollut semmonen tatskaaja, että se on sanonu että kun pääset kotiin ota kelmu veke, käy suihkussa ja sit vaan rasvaa. En oo koskaan yöksi laittanut kelmua tai pitänyt monta päivää. Tatuoinninhan on saatava ilmaa, että se paranee parhaiten, en siis usko että kelmuttaminen edistää paranemista.

    Viimesin tatska tuli otettua 2015 kesällä heinäkuussa kun oli pitkä kylmä kausi ja sateita. Otin sit semmosen puolikkaan käden kokosen tatuoinnin ja sit tulikin +30. Otin kyllä arskaa, mutta se puoli varjossa aina ja paljon suojarasvaa päälle. Tämäkin oli noin vasta 3 viikolla tatuoinnin ottamisesta. Ekan 2 viikon aikana en käynyt saunassa tai uimassa ollenkaan, mutta sitten 3 & 4 viikolla viitsi mennä kun huolehtii tarpeeksi kivasti. Lähinnähän se välitön auringon kärvennys alkoi sitten tuoreissa mustissa viivoissa tuntua kyllä jos ei itse tajunnut vaikka autossa istuessa suojata uutta kuvaa.

    Liityn tähän tuntuu hyvältä tai minun oloiselta blogilta! :)
    - Finnlandsnorsk

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, iso kiitos kommentistasi! Ensimmäisen tatuointini kohdalla myös en harrastanut tuota kelmujen kanssa pelaamista, oli niin pieni leima, ettei yksinkertaisesti tarvinnut. Olen kuitenkin törmännyt siihen, että todella isot kuvat suositellaan joissakin tapauksissa kelmuttamaan ensimmäisten öiden ajaksi, koska niistä irtoaa valtavasti lihasnestettä, ylimääräistä väriä ja verta. Nukun ensimmäisen yön tatuointini kanssa veri/ällökammoisen ystäväni kanssa samassa hotellihuoneessa, ja siksikin ajattelin varmuuden vuoksi pakata mukaan kelmut ja teipit :) Käytän niitä sitten, jos tatuointiliike antaa siihen luvan. Omapäisesti en tee mitään, mihin ei lupaa anneta.

      Mun ensimmäistä tatuointia korjattiin 2-3 kertaa (koska ihoni vammasi ja olin tatuoinnin parantamisen suhteen ihan vääränlaisissa työolosuhteissa), joten yritän olla tämän tulevan leiman kanssa extravarovainen. Tatuoijani kun on vain viikon Suomessa ja sitten lähtee takaisin Puolaan. En tiedä vielä, miten mahdolliset korjaushommat hoidetaan, jos jotakin haalistumaa tulee. Eli pyrin välttämään kaikkea, mikä voisi edes jollain tasolla vaikeuttaa parantumista :D

      Hei, ja kiitos! Tervetuloa!

      Poista
    2. Okei, mulla kans kaks ekaa tosi pieniä. Niihin laitettiin ihan se teko-iho ja sen jälkeset aina kelmulla. Mulla ei oo mikään tatska paitsi 1 vuotanut sitä lihaskudosta ja verta. Se oli tuo mikä on ranteessa ja varmaan 7-8h tuli ainakin desin verran yhteensä sitä kamaa ulos.. Sai laittaa jo ihan laastaria päälle.

      Toivottavasti ei tule noita haalistumisia sun muita. Mulla on kaikki pysynyt suht hyvinä, tosiaan olschool tatskat nyt on tietynlaisia ja säilyy hyvin. Kohta ekat jotka väritetty 3 v sitten voisi tietysti jo värittää uudestaan. Vihreä tai keltainen ink ei oikeen mun ihossa näytä pysyvän.

      Mutta mulla on jäykkis jo vuoden myöhässä et en oo nyt ottanutkaan kohta pariin vuoteen mitään, ehkä pitäs se uusia ja mennä jatkaa tota kättä! :D

      Poista
    3. Hei, kiva kuulla sun kokemuksista! Mullakin oli ennestään vain yksi pikkuruinen tatska, ja sen hoito meni vähän niin ja näin, niin vuotoa en ainakaan silloin huomannut. Mutta täytyy kyllä sanoa, että tämä tatuointi vuosi verta ja kudosnesteitä ihan älyttömästi. Oma tatuoijani sanoi (koska Puolassa on vähän eri hoitometodit), että olisi hyvä vräpätä tatuointi kahden ensimmäisen päivän ajaksi ja vaihtaa kelmutuksia neljän tunnin välein. Suomalainen työntekijä taas sanoi, ettei heillä ole tapana ohjeistaa kelmuttamaan, mutta koska olimme hotellissa yötä, hänen mielestään olisi hyvä ainakin ensimmäisen yön ajaksi kääriä tatuointi kelmuun, koska vuodevaatteissa saattaa olla itselle kuulumattomia bakteereja.

      Aamulla kääreen sisällä olleesta nessusta ei ollut MITÄÄN jäljellä, niin kosteana tatuointi oli ensimmäisen yön jälkeen. Toki osa oli ihan hikeäkin, kun iso alue ihosta ei hengittänyt yön aikana yhtään, mutta väristä päätellen valtaosa oli vuotaneita nesteitä. Hirveän helposti en yleensä ällöty, mutta täytyy sanoa, että sitä sotkua kun kävi pesemässä hajustamattomalla saippualla, oli todella kuvottunut olo :D

      Poista
    4. Ei hitto, hyvä kuitenkin kattoo ettei tarvi niitä lakanoita maksaa tossa vaiheessa. Mä oon kyllä hyvin hoitanut mutta se tatska oli jotenkin ihan järkyttävästi luussa et se vuoti vaan ihan hulluna. Lopulta 3h jälkeen kun siinä tekonahkan sisällä oli vain pelkkä verilammikko oli otettava se nahka irti ja sit kaikki mahdollinen ilmaus ja rasvaus mutta ei se oikeen.. Ihme juttu kun ei sit muista oo tullu mtn ja kelmu aina 2h ottamisen jälkeen pois ja vaan ilmaa. Onneks oma ihotyyppi kuitenkin todistanut ettei tota verta ja nestettä tuu ollenkaan tatskoista eikä muste puske ulos. Tämäkin mikä vuoti hulluna on mulla parhaiten ikääntynyt tatska ja edelleen tosi tumma jne. ^^ Mut nää on niin erilaisia jokaisen kohdalla.

      Poista
    5. Totta, jokainen reagoi ja paranee eri tavalla :)

      Poista

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ♥