17 tammikuuta 2019

Pop socket, joka herätti nukkuvan ilmastoahdistuksen


Tein tänään päätöksen, että tietoisesti vähennän Ebay-ostoksia.

En lupaa täysin niitä lopettaa, mutta tämä ilmastoahdistus on nyt kyllä niin kova, että raskas vähentäminen on tarpeen. Tää juttu on ollut mulla mielessä jo pitkään, mutta tänään se konkretisoitui, kun mun pitkään odottama pop socket tipahti postiluukusta. Pieni muovipussi, sisällä valtava määrä kuplamuovia ja halppispopsocketin tuotepakkaus oli kulkenut tuhansia kilometrejä Kiinasta meidän eteisen lattialle, ja kun avasin paketin, olin _helpottunut_, että tuote oli just sellainen kuin sen pitikin.

Se sai mut ajattelemaan, että miksi ihmeessä käytän aikaani ja rahaani tuotteeseen, joka tuhlaa pakkausmateriaaleja, ja jonka tuominen mulle saastuttaa aivan järjettömästi. Eikä tuote edes välttämättä ole sellainen, kuin ennalta ajattelin. Ja millaisissa olosuhteissa tuotteen tekijä on työskennellyt, kun koko lysti kuljetuksineen päivineen maksoi vain euron?

Epäonnistuneet ostokset, kun tuote ei vastannutkaan myynti-ilmoitusta, olivat ensimmäinen askel tajuamaan, että tässä saattaa olla jotain ongelmallista. Mulla on niin usein ollut käsissä pettymys, jonka joku on tehnyt huonoissa oloissa, ja joka sitten on matkustanut toiselta puolelta planeettaa rahtilaivassa tai lentopostissa meidän postiluukkuun. Tuote kuitenkin maksoi niin vähän, ettei palautusrumbaan viitsi ruveta. Usein nämä ovat olleet niin huonoja tuotteita, ettei niitä ole kehdannut antaa edes eteenpäin, vaan ne ovat päätyneet jätteeksi.

On aivan naurettavaa, kuinka kauan mulla kesti tajuta tämä, sillä mä yritän aina parhaani mukaan tehdä ympäristöystävällisiä ostoksia. Perkele, mä olen jättänyt jopa joogamaton tarpeellisen päivityksen roikkumaan, kun en löydä yksiselitteistä tietoa, millainen mattomateriaali olisi ekologisin. Kai se konkreettinen ostotilanne on sitten eri, nettiostoksia tehdessä kun istuu kotisohvalla ja vain ihastelee juttuja. Ei tarvitse mennä kassalle, kantaa ostosta kotiin ja miettiä heti, oliko ostos järkevä, kun tuote tupsahtaa postiluukusta vasta reilun kuukauden päästä.

Ehkä on aika tajuta omien valintojen merkitys. Tietoinen kuluttaminen on osa jokapäiväistä elämää, ja ostoksia täytyy harkita myös lähikaupassa. Mun matkani on vasta aluillaan, mutta jokainen vältetty paska heräteostos on voitto.

6 kommenttia:

 1. Jes! Taputan täällä! Upeeta että alat tajuta mikä merkitys meidän valinnoilla on. (Muista kuitenkin olla itsellesi armollinenkin. Joskus menee vähän pieleen ja semmost se on.)

  Kirjoitin itse aiheesta ennen joulua omakohtaista pohdintaa, koska mua ahdistaa tämä asia aivan suunnattomasti: https://mennentullen.blogspot.com/2018/12/kulutan-siis-olen.html

  Jee!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, toi postaus on käytävä lukemassa! Mun suurin ongelma on varmaankin just se, että oon liiakseen kaikki tai ei mitään -tyyppiä. Että jos ei oo täydellinen, miksi edes yrittää.

   Täytyy vähän koittaa pertata tässä ja tehdä uudistuksia omalla tahdilla :)

   Poista
 2. Tännekin tuun kannustamaan! Koska oon myös tosi iloinen, että yhä useampi ymmärtää tän jutun juonen.
  Ksuheesti porukka puhuu, kuinka pitää olla ekologinen ja eettinen. Aatellaan sitä tuolla marketeissa ja käydään kirpulla,mutta sitten kuitenki tilaillaa kasoittain iha hirveän huonolaatuista tavaraa, koska on halpaa. Ja sen halpuuden takana ei ole mitään muuta kuin epäeettisyyttä.
  Mä puhuinkin jo siitä, että oon vuoden ostamatta mitään muuta kuin kirpuilta. Mutta toki mun on myönnettävä, että tarvitsen kesäksi pari perus t-paitaa. Mutta ne ostan ihan liikkeestä jostain, niin eipä ole ainakaan väärän kokoinen.
  Tietysti se, että ostaa jostain H&M tai vastaavasta, ei ole kovin eettistä sekään. Mutta ainakaan tuote ei pettymyksenä päädy heti roskiin, kun sen on ihan livenä ostamassa.
  Omien kaappien tutkailu ja jo omistamiensa esineiden arvostus olisi tarpeen monella.
  Hienoa pohdintaa siulla, toivon että moni muukin ymmärtäisi sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä ehkä isoin ongelma, että porukka haluaa olla tai ehkä jopa ajattelee olevansa ekologisia, mutta sitten tekevät turhia ostoksia aleista ja muualta. Mä olen lopettanut aleostokset melkein kokonaan, mutta ebay on ollut mun paheeni.

   Ehkä kuitenkin sekin, että itse tiedostaa tekemiensä hankintojen vaikutuksen on askel oikeaan suuntaan. Se ajaa aina parantamaan seuraavalla kerralla :)

   Poista
 3. Jee, hyvä Iida! Jokaisella meistä on varmasti yksi tai useampi shoppailupahe, joita on hyvä oppia vähän kontrolloimaan. Mulla se taitaa olla kosmetiikka ja ei siis edes meikit, vaan oikeastaan kaikki mikä voi tuoksua kivalta :D Pääasiassa toteutan tuota pahetta kivijalkamyymälöissä, varmaankin siksi että niissä tuotteita voi fiilistellä ja nuuhkia ennen ostopäätöstä.

  Jos kaipaat lisämotivaatiota vielä tuohon ebay-ostostelun vähentämiseen, niin mulla tuli mieleen sellainenkin pointti, että esim. Kiinasta tilattu tuotehan ei välttämättä vastaa EU:n turvallisuussäädöksiä, jolloin tuotteesta saattaa esim. irrota haitallisia kemikaaleja. Eli vähentämällä tuota ostosten tekemistä pidät parempaa huolta myös omasta kropastasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on muuten ihan totta, usein kuulee tyyppien saaneenallergisia reaktioita Aasiasta tilatuista tuotteista! Hyvä pitää tuokin mielessä :)

   Poista

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ♥