19 joulukuuta 2017

Joulun SELF CARE -juttuja

Ihanaa ja rentouttavaa jouluviikkoa! Mä olen tosi huono tekemään minkäännäköisiä juhlapyhäpostauksia, ja se on myös näkynyt mun postaustahdissani. Tykkään kyllä lukea muiden bloggaajien ajanjaksoon sopivia teemapostauksia, etenkin joululahjapostauksia, mutta jotenkin mä jään aina fiilistelemään oikean elämän juttuja juhlapyhän lähestyessä, ja blogi yksinkertaisesti unohtuu. Muutenkaan mun joulukuussa ei ole ollut mitään erikoista; koko kuukausi on mennyt koodatessa responssiivisia nettisivuja, Spotifyn joulusoittolistoja luukuttaen ja pelatessa laittoman paljon Simssiä. (Btw, joulukuussa mä myös valmistuin editoijaksi!)

Kompensoidakseni osaamattomuuttani höpötellä joulusta lähestyn juhlapyhää vähän eri kantilta, nimittäin SELF CARE -aiheella! Self care, eli itsehoito, on varmasti monelle edes kaukaisesti tuttu käsite, mutta siitä ei juurikaan puhuta. Enkä mäkään pitänyt sitä minkäänlaisessa arvossa ennen tätä vuotta. Nyt se on iso osa mun arkea, ja olen ottanut sen huomioon myös joulusuunnitelmia tehdessä!Joulun ja itsehoidon suhde korostuu, kun on töissä melkein sinne jouluaattoon asti ilman sen kummempaa joululomaa. Kun työarjesta yhtäkkiä tipahtaakin vapaalle vain pari päivää ennen joulua, voi koko jouluaatto mennä epämääräisessä epätietoisuuden usvassa, ja töistä irtautuminen on niin kesken, ettei jouluaatosta oikein pysty nauttimaan. Mä otan tällä viikolla tavoitteeksi nollata ja rentoutua, ja juurikin näitä juttuja tehden ehdin virittäytyä joulufiilikseen vielä ennen sunnuntaita:

Lepo.
Muista levätä ja nukkua. Mun unirytmini on sotkeutunut jostain syystä tosi pahasti, ja huomaan jatkuvasti valvovani aamuyöhön. Yritän saada tällä viikolla unirytmin edes jonkinlaiseen kondikseen, ja siihen auttaa varmasti se, että irtaudun somesta ja tietokoneelta joka ilta viimeistään kymmeneltä, ja käytän iltaisin sinivalosuodatinta puhelimessa.

Vedenjuonti.
Mä kittaan jouluna naurettavia määriä glögiä ja Pepsi Maxia, ja tämä juomisrituaali yleensä alkaa viimeistään joulukuun puolessa välissä. Juon näitä litkuja jopa siinä määrin, että kun pitkän päivän jälkeen muistaa, että niin, sitä vettäkin voisi hörpätä välillä, kroppa alkaa laittamaan vastaan ja ilmoittaa, että ei, tämän päivän nestekiintiö on jo täynnä.

Mutta let's face it, keinomakeutettu juoma ja ylimakea glögi saa olon ihan kammottavaksi, eikä ole kiva herätä joulupäivänä siihen, kun mahaa vääntää ja päätä särkee. Puhumattakaan siitä, jos jouluaattoaamuna on paha olo. Yritän aloittaa joka päivän juomalla puoli litraa vettä, ja tätä tapaa ylläpidän parhaani mukaan myös nyt koko loppuvuoden.Oman ajan priotisoiminen. 
Oma aika on elintärkeää, ja se, että saa olla hetkisen yksinään voi olla hektisen päivän pelastus. Hiljaisuus ja vapaat ajatukset olisi hyvä olla osa jokapäiväistä arkea, ja siksi monet puhuvat päivittäisen meditaatioharjoituksen tärkeydestä. Jouluviikolla itsekseen oleminen usein unohtuu, kun jää jouluvalmistelujen ja jouluaaton oravanpyörään, ja joka päivä on hirveästi jotakin tärkeää tekemistä.

Siksi mä yritän priorisoida itselleni joka päivälle hetken, kun olen paikallani ja teen jotain, mitä mulla ei ole ollut aikaa tehdä. Pesen tukan, joogaan, lakkaan kynteni, keitän teetä tai katson jotain jouluelokuvaa. Pieniä arkisia juttuja, joilla on iso merkitys.

Mukavat vaatteet!
Tämä kuuluu erityisesti jouluaattoon. Mä niin fiilistelen sitä, että kun aattoaamu koittaa ja ihmiset laittautuu erityisen juhlallisesti, vetää ne tummat farkut jalkaan tai upouuden mekon päälle ja lähtevät ihmisten ilmoille. Se luo siihen aamuun kivan valmistautumisfiiliksen ja erityisen juhlatunnelman koko päivään.

Mutta se ei vaan yksinkertaisesti sovi mulle. Kun päivä kuluu oikeasti syöden ja istuen, mukavuus on kaiken aa ja oo. Kireät farkut runnovat koko päivän sisäelimiä ja pakottavat ihmisen pintahengittämään, mikä ei ole ikinä hyvä juttu. Tietenkin juhlallisemmat vaatteet voivat olla myös mukavat ja vaivattomat, mutta mä en ole ikinä onnistunut näitä kahta yhdistämään. Täksi vuodeksi ostin Carlingsista miesten superlämpimän (ja ruman) T-rex -villapaidan, jonka sitten yhdistän legginsseihin tai byjamahousuihin.Jouluruoka.
Jouluaattoilta. Ruokaöverit, laktoosimyrkytys, tajuton ähky, paha olo, morkkis. Mä olen ylensyönnin kruunaamaton kuningas, ja jokainen joulu on kulunut jonkinasteisessa ruokakoomassa. Kun mukaan vielä vetelee muutaman Julia-karkin (lue: paketillisen), on mahakramppi taattu viimeistään joulupäivänä.

On ihan naurettavaa, miten ihminen voikaan hullaantua ihan täysin joulupöydässä ja vetää itsensä ruokamyrkytyksen partaalle joululaatikoilla ja riisipuurolla. Siksi tämän joulukuun olen tietoisesti syönyt niitä jouluherkkuja jonkin verran etukäteen, jotta niitä ei sitten tulisi mielettömästi ahmittua aattona.

Siinä tällä kertaa tärkeimmät. Self care on mulle aika tuore kiinnostuksenkohde, ja toivon, että ensi vuonna saisin rakennettua itselleni kunnollisen itsehoitorutiinin. Miten sä valmistaudut jouluun, ja onko sulla jotain ehdottomia itsehoitojuttuja, joita yrität mahduttaa aikatauluusi vielä 2017 puolella?

6 kommenttia:

 1. Ihana postaus! Monella helposti varmaan unohtuu self care kaiken jouluhössötyksen keskellä. Tuli muuten glögistä mieleen, että jos et ole vielä kerennyt tsekkaamaan niin mun blogista löytyy helppo glögiresepti. Kunnon mehutiivisteestä ilman lisättyä sokeria saa hauduteltua ihan mahtavaa glögiä ja sokerin määrän pääsee päättämään itse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, no nyt täytyy käydä lukemassa :D En ookaan ikinä vielä glögiä itse tehnyt, voisi ottaa testiin!

   Poista
 2. Tää on tärkee aihe! En ollutkaan ajatellut et miten joulu vaikuttaa omaankin itsehoitoon. Täytyy muistaa ainakin tuo oma aika kun lähtee porukoille, oon niin tottunut olemaan yksin niin se tuottaa aina vaikeuksia. Ja tietysti mukavat vaatteet jotta se mahdollinen jouluähky ei tunnu kahta kauheammalta. Mulla on ollu tänä jouluna suunnitelmissa pysytellä vähän kevyemmällä ruualla (saa nähdä miten se sitten oikeasti onnistuu haha...) Ajattelin, että ne perus savukalat yms herkut voi helposti myös nauttia salaatin muodossa, joten ehkä sillä välttyy pahimmalta ähkyltä :) Tosin ne konvehtirasiat onkin sitten juttu erikseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, hyvä, jos tämä herätti ajatuksia! :) Mä olen huomannut monta kertaa, että ihmiset vetää itsensä ihan äärirajoille jouluna, kun ajattelee, että kyllä sitten välipäivinä ehtii huilata ja ladata akkuja. Mun mielestä jouluaatto kuitenkin sujuu paljon paremmin, jos ei ole hirveää joulustressiä ja on oikeasti ehtinyt hengähtää etukäteen.

   Poista
 3. Meillä joulunajan itsehoitoon kuuluu ehdottomasti turhan kiireen välttäminen. Me ollaan sovittu ettei lähdetä jouluviikolla juoksentelemaan minnekään ja sukuloinnit hoidetaan ihan rauhassa sitten joulun jälkeen (sukulaiset asuvat melko kaukana, on helpompi reissata rauhassa tapaamaan kaikkia.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi kyllä kuulostaa tosi fiksulta, etenkin, jos välimatkat on pitkät. Me aloitetaan sukuloinnit jo tänään, kun mennään viemäänlahjoja serkuksille. Sitten jouluaattona saadaan olla ihan omalla porukalla paria kyläilijää lukuunottamatta.

   Jouluna on kyllä ihan parasta tuo sukulaisten ja muiden läheisten näkeminen, kun muuten ei tule hirveän usein törmäiltyä :)

   Poista

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ♥