04 elokuuta 2016

AMIKSEN selviytymisopas



Pelottaako ammattikoulu, tai kaipaatko vain vinkkejä konkarilta? Koulun alkuun on vain hetki, ja munkin editoinnin opinnot Turussa jatkuu parin viikon päästä. Kuusi vuotta sitten aloitin opinnot autoalan perustutkinnon parissa, ilman yläasteen kavereita, enkä tiennyt amiksesta yhtikäs mitään. Mä opiskelin ammattikoulussa yhteensä viisi ja puoli vuotta, ja suoritin niiden vuosien aikana autoasentajan ja kuva-artesaanin ammatit. Mitä mä olisin halunnut tietää ammattikoulusta ennen sinne menoa? Tässä mun parhaiksi kokemat vinkit siihen, miten amiksesta selviää ilman ylimääräistä stressiä!

Tärkein vinkkini on verkostoituminen. Ota tavoitteeksi jutella kaikkien kanssa jostakin koulun ensimmäisinä päivinä. Äläkä ujostele mennä uuden ihmisen viereen ruokalassa tai välitunnilla, kaikki ovat varmasti ihan yhtä hermona kuin säkin. Koulutuksesta tulee paljon vähemmän kuoppainen, kun ihmisten kanssa tulee jotenkuten toimeen, ja koulussa luodut verkostot alkavat oikeasti kukoistamaan, kun siirtyy työelämään. Kaikilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, ja on ihanaa, kun voi kysyä toiselta mielipidettä tai neuvoa.

Ole ennakkoluuloton.
 Monella alalla löytyy hiukan muista poikkeavia tyyppejä, jotka saattavat osoittautua maailman ihanimmiksi ihmisiksi, kun heihin tutustuu.



NUKU. Ja huolehdi jaksamisestasi muutenkin. Kun aletaan olla aikuisuuden porteilla, usein korostuu se, että olet sen makeampi tyyppi, mitä vähemmän olet nukkunut. Nuori tarvitsee unta, eikä energiajuomat ainakaan paranna oloa huonosti nukutun yön jälkeen. 

Puolusta mielipiteitäsi. Vaikka elämä ei täysin monokromaattista olekaan, olet täysin oikeutettu ajattelemaan itse.

Kokeile erilaisia opiskelumenetelmiä. Tätä painotettiin erityisesti graafisen suunnittelun opintojen alussa. Kaikki ovat yksilöllisiä eikä tavallinen opetustapa välttämättä toimi kaikille. Mulla on ollut aina hirveän vaikea keskittyä opetukseen, jos en saa kohdistettua energiaani mihinkään. Siitä syystä olen nauttinut valtavasti graafisen suunnittelun ja editoinnin opetuksesta, koska niiden aiheiden opetus tapahtuu usein matkimalla opettajan esimerkkiä omalla tietokoneella. Peruskoulussa ja autopuolellakin mun levottomuuteni nolotti, mutta opin vasta vanhemmalla iällä, että keskittymiseni vaati energian kohdistamista johonkin muuhun.

Hoida tehtäväsi ajoissa! Usein sitä törmää siihen, että jonkun valmistuminen lykkääntyy ruotsin tai liikunnan rästien takia. Lisäksi näyttötilanteet ja muut isojen tehtävien palautukset sujuvat paljon paremmin, kun niiden valmistelun aloittaa hyvissä ajoin.

Lähde työssäoppimaan. Työssäoppiminen on parasta, mitä ammattikoulutus tarjoaa, ja sen kautta pääsee helpoiten mahdolliseen tulevaan työpaikkaan kiinni jo opintojen aikana. Itse pääsin autopuolen jälkeen kesätöihin ja graafisen suunnittelun jälkeen oppisopimukselle yritykseen, jossa olin työssäoppimassa.

Vaikka ajatus työssäoppimisesta tuntuu pelottavalta opintojen alussa, kannattaa silti miettiä valmiiksi, minne voisi haluta tilaisuuden tullessa. Työssäoppimispaikalla tärkeintä on tehdä itsestään korvaamaton.

Siinä oli mun tärkeimmiksi koetut vinkit sulle, joka aloitat opinnot ammattiopistossa. Äläkä stressaa, kaikki kuitenkin sujuu kuin tanssi. Toivottavasti joku vinkki jäi mieleen, ja jos joku vielä askarruttaa, kysy rohkeasti!

3 kommenttia:

  1. Hyödyllisiä vinkkejä! Otan näistä vinkeistä vuorostani oppia n___n

    Ps. Huikee tuo ensimmäisen kuvan poksuasu! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. T: fuksi jota vähän jännittää syksy :--D

      Poista
    2. Ei kannata jännittää! Pitää vaan mielessä, että kaikki oat varmasti ihan yhtä paniikissa koulun ekana päivänä :D

      Poista

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ♥