21 joulukuuta 2020

Koronajoulu ja ruokarauha

Hei, hyvää talvipäivänseisausta ja pesäpäiviä! Joulu lähestyy kovaa vauhtia, ja näin rankan vuoden jälkeen tekee hyvää vähän hidastaa vauhtia ja rauhoittua vuoden viimeisten päivien ajaksi. 

Erityisesti tänä jouluna armollisuus on ollut kantava teema monien eri tyyppien somessa. Rankka, poikkeuksellinen vuosi on tullut päätökseensä, eikä vuoden loppua kannattaa viettää stressaten, ahdistuen tai huonoa omaatuntoa potien. Monille, jotka kamppailevat kehoahdistuksen tai jonkin asteisen syömishäiriön kanssa joulu on rankaa aikaa muutenkin (tammikuusta puhumattakaan), ja siksi halusin vähän kirjoitella ylös ajatuksia tämän aiheen ympäriltä.

Syömishäiriöliitto julkaisi hiljattain kuvan instagramiinsa, johon oli koottu 7 jouluruokarauhaan liittyvää muistutusta (kuva alla). Siinä oli todella hyvä muistutus siitä, miten kangistuneita uskomuksia laihdutuskulttuuri on meille vuosikymmeniä syöttänyt ja millaisista asioista ei ole sallittavaa toiselle huomauttaa. 

Näistä aiheista on ihan liikaa omakohtaisia kokemuksia; liian usein kuulee ruokapöydässä istuessa vastapäätä olevan ihmisen myrkylliset kommentit tarjolla olevaan ruokaan liittyen, sepitystä jostain ihmeen ruokasalaliittoteorioista tai paheksunnat jonkun pöydässä istuvan lautasen sisällöstä. Se ei ole koskaan ok, mutta se on ihan erityisen törkeää tällaisen muutenkin stressaavan vuoden lopussa. Korona on tuonut mukanaan monille liikkumattomuutta, epäsäännöllisiä ruokatottumuksia, tarvetta hallita syömisiään ja niitä paljon puhuttuja "koronakiloja", jotka monella ovat varmasti mielessä jouluruokaa syödessä.


Vihaan muutenkin puhetta "koronakiloista", ja näen jo sieluni silmin, miten tammikuussa laihdutusfirmat oikein mässäilevät sillä, että ihmiset kokevat ruokasyyllisyyttä kokonaisesta vuodesta eivätkä vain joulupyhistä. Pidetään siis myös tammikuussa mielessä, että pelkästään se, että ollaan selvitty tästä vuodesta on saavutus, eikä niillä vuoden aikana kertyneillä kiloilla ole mitään merkitystä pitkällä tähtäimellä. Ole itsellesi armollinen, ja näe, että sun arvoasi ei määrittele se, mitä vaaka näyttää.

Vietetään joulua ilman ruokasyyllistämistä, syödään just niistä ruokia, joita halutaan syödä, jätetään ne laihdutuskulttuuria buustaavat "jouluna saa syödä yölläkin" -heitot pois (koska ainahan yölläkin saa syödä, jos haluaa???), ei kompensoida jouluruokailuja kinkunsulatusjumpalla tai syömättömyydellä, ei tuoda joulupöydässä julki uusia ruokasalaliittoteorioita, ja ei paasata tammikuussa alkavasta laihdutuskuurista.
 Ja PSSSST, jos laihdutuskulttuuri, paino tai keho ahdistavat, tässä vähän lisäluettavaa;

3 kommenttia:

 1. Tosi hyvä ja ajankohtainen kirjoitus! Itsekin jaoin tuon kuvan Instagramissa ja toivon, että mahdollisimman moni viettäisi stressittömän joulun ilman jäätävää dieettiä tammikuussa tai morkkista jo heti aaton jälkeisenä päivänä. Itsekin olen siihen ennen syyllistynyt, mutta onneksi silmät ovat sen jälkeen avautuneet ja olen ymmärtänyt, miten järjetön tämä meidän dieettikulttuurimme on. Parin päivän "mässäilystä" pitäisi pitää kuukausien kestävää rääkkiä ja itseinhoa, huhh. Ja puhe noista koronakiloista on myös ärsyttävää. Toivon armollisuutta ja mielenrauhaa kaikille! <3

  VastaaPoista
 2. Olá! Gostei muito do blog e já o segui! Quero convidá-lo a visitar e a seguir o meu blog de volta <3

  www.pimentamaisdoce.blogspot.com

  VastaaPoista
 3. Hey dear! Loved your post and allready followed your blog, i want invite you to visit and follow my blog back <3

  www.pimentamaisdoce.blogspot.com

  VastaaPoista

Kaikki kommentit ovat tervetulleita ♥